ČLÁNEK

Maďarsko, to nejsou jen termální lázně!

Kanárské ostrovy už znáte zpaměti, na Bali teď jezdí každý a severské země vás nelákají? A co když se to pravé místo na letní dovolenou skrývá jen pár set kilometrů od vašeho bydliště? Dovolená v Maďarsku sice nezní tak honosně, jak výše zmíněné lokality. Pokud ale tuto zemi guláše a pálivých paprik navštívíte, zjistíte, že ukrývá luxusní lázeňské resorty, nádhernou přírodu i mnoho historických památek. Co byste rozhodně neměli minout?

Stará láska nerezaví, ale spíš rozkvétá

Pamětníci si asi vzpomenou, že před rokem 1989 byla dovolená u Balatonu náhradou za návštěvu francouzské Riviéry. Možná máte pocit, že jet k tomuto „maďarskému moři“ je tak trochu retro. Nemusíte se bát, čas se tu rozhodně nezastavil a na své si přijde opravdu každý. Máte-li rádi potápění, rybaření a jachting, zamiřte na sever. Je tu také trochu klidněji, než v jižních letoviscích, a dovolenou si můžete zpestřit návštěvou proslulé vinařské oblasti Badacsony. Nejširší nabídku vín budete moci ochutnat, pokud si dovolenou naplánujete na srpen. V městečku Balatonfüred se tu koná akce Týden vína, kde jsou k dostání mnohé regionální speciality.

Chcete dovolenou u Balatonu strávit s dětmi? V tom případě si vyberte spíše jižní pobřeží. Nekonečné pláže s mnoha atrakcemi, vyhřátá voda, která je mělká mnoho desítek metrů od břehu, stánky s proslulou maďarskou kukuřicí nebo langoši. V okolí jezera je také spousta cyklostezek, které díky rovinatému terénu zvládne i netrénovaný cyklista. Vodní radovánky nemusíte omezovat jen na samotné jezero. Za návštěvu určitě stojí i proslulé lázeňské středisko Hévíz s největším termálním jezerem v Evropě nebo Zalakaros, které nabízí největší aquapark pro děti.

Vyhřátý písek nebo léčivé prameny můžete během dovolené vyměnit i za procházku panenskou přírodou rezervace Kis Balaton. Zdejší mokřady jsou rájem vodního ptactva, takže si nezapomeňte dalekohled a fotoaparát s pořádným objektivem.

Kraj, kde teče Býčí krev

Většinu Maďarska tvoří úrodné nížiny. Částečně to platí i pro okolí města Eger. Na zdejších svazích se pěstuje Egri Bikaver, víno s názvem Býčí krev, kterému neodolali ani turečtí nájezdníci. Dnes si ho můžete vychutnat v některém ze skalních sklípků v egerském Údolí krásných žen. Samotný Eger je město s mnoha významnými památkami, nad kterými se tyčí egerský hrad. Navíc v Egeru můžete využít i termální koupaliště nebo turecké lázně.

Bylo by ale škoda strávit celý pobyt jen ve městě. Eger se nachází na úpatí nejvyššího maďarského pohoří Bükk, pokrytého nádhernými bukovými lesy jako stvořenými pro procházky nebo cyklovýlety. Nedaleko Egeru je také Egerszalók – velká solná hora s jezírky, které jsou světovým unikátem. S dětmi si určitě užijete místní lesní železnici, která vás doveze k trase plné úkolů, na jejímž konci vás čeká obora s daňky. I v tomto kraji můžete navštívit termální lázně. Ty v Demjénu jsou ve středomořském stylu a užijí si v něm děti i dospělí. Miskolc-Tapolca zase nabízí unikátní zážitek díky umístění lázní v jeskynním komplexu.

Budapešť – město na krásném modrém Dunaji

Zatímco předešlé tipy se vám budou hodit na vícedenní dovolenou v Maďarsku, návštěvu Budapešti si můžete naplánovat třeba na prodloužený víkend. Už jen díky tomu, že celou cestu tam i zpět pojedete po dálnici, což cestování určitě zrychlí. A co byste určitě neměli minout?

Budapešť je plná historických památek, jejichž stavební sloh nám bude v mnohém velmi známý. Není divu, spousta z nich vznikla za dob Rakouska-Uherska, takže si místy budete připadat jako ve Vídni, místy zas jako v Praze nebo v Brně. Turisticky nejvyhledávanější je budova Parlamentu, Budínský hrad, Rybářská bašta nebo Matyášský chrám. Tyto stavby budete mít prohlédnuté poměrně rychle. Zato návštěva proslulé tržnice z 19. století, kde najdete potraviny od místních specialit až po cizokrajné ovoce, vás může zaměstnat i na několik hodin. Zvlášť tehdy, pokud budete chtít ochutnávat.

Doprava po Budapešti je stejně jako v Praze nejrychlejší metrem. Nechte se svézt nejen moderními vlaky, ale také Žlutou linkou, která je nejstarší v Evropě a jejíž stanice jsou malým uměleckým dílem.

Krom historických památek nabízí Budapešť i více jak 30 termálních lázní. Pokud vás tedy skolí únava, neváhejte a užijte si relaxu, kolik potřebujete.

Ještě váháte? Třeba vás přesvědčí, že termální lázně v Maďarsku patří k těm nejlepším v Evropě, maďarská kuchyně určitě stojí za ochutnání a tokajské je jen jeden z mnoha vinných pokladů, které tato země nabízí.
Maďarsko, to nejsou jen termální lázně!
Maďarsko, to nejsou jen termální lázně!