ČLÁNEK

Výlety na Velikonoce – za tradicemi i krásnou přírodou Česka, Slovenska a Maďarska

Malujete kraslice, pečete beránka a vyhlížíte hosty, nebo raději Velikonoce trávíte mimo domov? Pokud patříte do druhé skupiny, máme pro vás tipy na zajímavá místa, kam zajet na prodloužený velikonoční víkend. Nebudeme se omezovat jen na Česko, ale doporučíme vám zajímavé lokality i u našich sousedů – v Maďarsku a na Slovensku.

Velikonoce jako před 100 lety

Vzpomenete si na nádherné chaloupky v pohádkách Dvanáct měsíčků nebo Největší dar? Tak přesně takové stavby najdete ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Je to místo, kde se přenesete o 100 let zpátky a podíváte se, jak žili naši předkové. Nejvíc rušno je tu právě o Velikonocích.

 

A na co se můžete těšit? V části nazvané Dřevěné městečko vás čeká jarmark se spoustou krásných výrobků místních tvůrců, od keramiky, přes dřevěné misky, vařečky, až po pomlázky nebo kraslice. Všechno za doprovodu cimbálové muziky, která vás roztančí už při vstupu do areálu. Máte sebou děti? Tak to zamiřte rovnou do Mlýnské doliny. Po cestě potkáte ovce, když budete mít štěstí, tak i housátka nebo kuřátka, nahlédnete do kovárny, zjistíte, kde a jak se mlela mouka. Když budete mít hlad, čeká vás v chalupách pohoštění v podobě jarní polévky, speciální nádivky nebo tradičních sýrů.

Rožnov ale není jen o skanzenu. Leží totiž na úpatí bájné hory Radhošť, takže pokud chcete během volna i trochu procvičit fyzičku, rozhodně si dejte výstup k soše Radegasta. Anebo vylezte na o něco nižší Karlův kopec a pokochejte se výhledem z Jurkovičovy rozhledny. Po tak náročném výkonu doporučujeme následující den věnovat odpočinku, třeba v sauně Wellness hotelu Energetic.

Možná jste už v Rožnově byli a hledáte další místa, kde se dá poznat život našich předků. V tom případě vám můžeme doporučit výlet do maďarského Szentendre. Jeho návštěvu je ideální spojit s dovolenou v Budapešti, které jsme věnovali jeden z předchozích článků, navíc právě z Budapeště jezdí historický vlak, který vás zaveze až na místo.

 

A čím je Szentedre tak unikátní? Uchvátí totiž každého milovníka umění a historie. V samotném městě je spousta galerií i ukázek uměleckých děl přímo na ulici, na jeho okraji pak místní skanzen. Je to hned několik vzájemně propojených menších vesniček, kde se mísí kulturní vlivy z celého Maďarska. Malé domky, velké statky, kostelíky i větrné mlýny, spousta lidí v historických kostýmech, ukázky řemesel nebo lidových tanců, to všechno vás okamžitě přenese do jiné reality.

Od “moře” až na vrcholky hor

Chcete si o Velikonocích spíš odpočinout od davů? Rádi se touláte přírodou a poznáváte nová místa? A láká vás vyjet mimo Česko? Co kdybyste letos zamířili na prodloužený víkend k Balatonu!

U jezera, přezdívaného maďarské moře, je mimo sezónu poměrně klid, zvlášť tehdy, pokud zamíříte na jeho severní pobřeží. Výrazně členitý terén pobřeží nabízí spoustu turistických stezek, vyhlídek s rozhlednami, jeskyně i možnost návštěvy vinic. Pokud jste amatérští přírodovědci, nezapomeňte si doma dalekohled, na jaře je na Balatonu spousta tažných ptáků a to určitě nechcete minout!

 

Abyste o Velikonocích nepřišli o koupání, věnujte aspoň jeden den návštěvě termálů Hévíz. Tyto lázně už několik staletí přitahují turisty unikátním termálním jezerem, největším v Evropě. Relax v teplé vodě ve venkovním bazénu nebo masáže na lehátku s výhledem na jezero a malebné panorama lázní a okolní krajiny budou pro vás nezapomenutelný zážitek.

Kdo se na svět raději dívá z výšky, může během prodlouženého víkendu zamířit do Vysokých Tater. V době Velikonoc tam bývá ještě sníh, takže máte jedinečnou možnost prodloužit si lyžařskou sezónu. Pokud hledáte ubytování přímo u sjezdovky, zarezervujte si pobyt v Hotelu Fis u Štrbského plesa nebo v luxusním Grandhotelu Starý Smokovec.

Už máte vybráno, nebo si chcete ještě projít naši kompletní nabídku pobytů v Česku i zahraničí? Ať už zamíříte kamkoliv, věříme, že letošní Velikonoce si určitě užijete!

Výlety na Velikonoce – za tradicemi i krásnou přírodou Česka, Slovenska a Maďarska
Výlety na Velikonoce – za tradicemi i krásnou přírodou Česka, Slovenska a Maďarska
Výlety na Velikonoce – za tradicemi i krásnou přírodou Česka, Slovenska a Maďarska
Výlety na Velikonoce – za tradicemi i krásnou přírodou Česka, Slovenska a Maďarska
Výlety na Velikonoce – za tradicemi i krásnou přírodou Česka, Slovenska a Maďarska
Výlety na Velikonoce – za tradicemi i krásnou přírodou Česka, Slovenska a Maďarska

Sdílet

Poslední články

Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!
Objevte okouzlující svět slovenských termálních lázní

Ubytování v této lokalitě

Budapešť - Aquaworld resort
Budapešť - Hotel Corvin
Budapešť - Hotel Grand Margareta Island
Budapešť - Hotel Sissi
Budapešť - Hotel Thermal Margareta Island
Hévíz - Hotel Erzsébet
Hévíz - Hotel Európa Fit
Hévíz - Hotel Lotus Therme
Hévíz - NaturMed Hotel Carbona
Rožnov p. Radhoštěm - Wellness hotel Energetic
Starý Smokovec - Hotel Grandhotel
Štrbské Pleso - Hotel Fis
Velké Karlovice - Hotel Horal
Velké Karlovice - Spa Hotel Lanterna