ČLÁNEK

Vyražte do Budapešti za relaxem i zábavou!

Fascinující výhledy a nejfotogeničtější opevnění Maďarska

 

 

Budapešť je rájem pro cestovatele, kteří nepustí mobil nebo foťák z ruky a pořád hledají místo pro ideální záběr. Najdete tu všechno, od architektonických skvostů ve stylu secese (Uměleckoprůmyslové muzeum, Geologický institut Maďarska), přes novorenesanční Operu až po Velkou synagogu v maurském stylu. Abyste ale objevili ta nejkrásnější místa, musíte vyjít do kopce, až na Budínský hrad. Je to komplex paláců a středověkých uliček, které mají své vlastní kouzlo, ale nejvíc lidí stejně láká jediná stavba – Rybářská bašta. Pokud nehodíte na Instagram nebo Facebook aspoň jednu fotku téhle ikonické stavby, jako byste v Budapešti ani nebyli. To si samozřejmě myslí každý, takže všude postávají hloučky a čekají, až se uvolní to správné místo.Pokud ale vyrazíte na hrad hned brzy ráno, davům se nejspíš vyhnete.

 

Kromě Rybářské bašty se ještě rozhodně zastavte u gotického Kostela Nanebevzetí Panny Marie, kterému místní říkají Matyášův chrám, podle jednoho z nejvýznamnějších uherských králů Matyáše Korvína, který zemi panoval ve druhé polovině 15. století a byl dokonce jednu dobu i českým spolukrálem.

 

 

Budapešť má nejen krásné kostely, ale i vlastní sochu Svobody. Ta se dívá na město z vrchu Gellért, kde kromě ní najdete rozsáhlou pevnost Citadella. Doporučujeme všem milovníkům historie i lovcům krásných výhledů.

 

Největší léčebné lázně v Evropě

 

Budapešti se ne nadarmo říká lázně Evropy, lázeňských komplexů je tu totiž víc jako padesát. Nejkrásnější a největší jsou lázně Széchenyi, které spíš než lázeňský komplex připomínají zámek nebo palác v novogotickém stylu. Pozorný návštěvník si všimne, že je stavba řešená zrcadlově, dřív totiž bylo jedno z křídel lázní jen pro muže a jedno jen pro ženy. Dnes si ale celodenní relax můžete užívat společně. Chcete si jít zaplavat? Stačí si vybrat, jestli chcete zkusit termální bazény, nebo vám bude stačit ten běžný. V areálu je i zázemí pro masáže a léčebné procedury. Budapešťské lázně jsou známé i svými “sparties”. To jsou večerní party v bazénech, s úžasným osvětlením i občerstvením. Milovníci nočního života by si tento zážitek určitě neměli nechat ujít. V lázních myslí i ekologicky. Voda z bazénů se odvádí do sousední zoologické zahrady pro výběh hrochů, protože voda v jejich v domovině má velmi podobné složení jako zdejší termální pramen.

 

Láká vás relax v lázních, ale úplně se vám nechce do přelidněných prostor lázní Széchenyi? Zařidťe si ubytování v hotelu Aquaworld resort, který má jedny z největších krytých zážitkových lázní Evropy. Tady si zábavu užijí návštěvníci všech věkových kategorií.

 

 

Gastronomické zážitky na každém kroku

 

Co ochutnat v Maďarsku? To vás asi napadne hned – guláš, langoše a halászle. Jenže není guláš jako guláš. To, co vaříme u nás, v Budapešti dostanete, když si objednáte perkelt, zatímco pod názvem guláš se skrývá polévka s masem a zeleninou. A jestli chcete opravdu zážitek, ptejte se po “ruinových hospodách” s netradičním interiérem. Pokud máte v oblibě spíš foodtrucky s thajskou nebo italskou kuchyní, zamiřte na tržnici Karaván, stylové kavárny, restaurace a luxusní butiky hledejte na Andrássyho třídě.

 

 

Parky a zahrady – oázy klidu uprostřed velkoměsta

Až vás unaví ruch v centru města, vydejte se na Markétin ostrov, který je na dohled od známé budovy maďarského parlamentu. Každý den sem chodí běhat spousta místních obyvatel i turistů, kolem ostrova totiž vede pětikilometrová trasa, kde potkáte i pejskaře a maminky s dětmi. Kromě toho jsou tu lázně, malá zoologická zahradu, skoro šedesátimetrová secesní vodárenská věž, ale hlavně zpívající fontána. Má desítky trysek, některé se točí dokola, jiné tryskají několik metrů do vzduchu. Pod nimi jsou umístěné diody, které mění barvu – od zelené a červenou po modrou a to všechno s podkresem skladeb od Verdiho nebo Vivaldiho.

 

Budapešť je město, které by aspoň jednou měl navštívit každý. Chcete tam strávit víc dní? Vyberte si z ubytování, které nabízíme!

 


Vyražte do Budapešti za relaxem i zábavou!
Vyražte do Budapešti za relaxem i zábavou!
Vyražte do Budapešti za relaxem i zábavou!
Vyražte do Budapešti za relaxem i zábavou!

Sdílet

Poslední články

Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!
Objevte okouzlující svět slovenských termálních lázní

Ubytování v této lokalitě

Budapešť - Aquaworld resort
Budapešť - Hotel Corvin
Budapešť - Hotel Sissi
Budapešť - Hotel Szőnyi Garden Hotel Pest