ČLÁNEK

5 tipů, kam v zimě na lyže

Když se podíváte z okna a vidíte první sníh, v každém z vás se určitě probudí romantické myšlenky a vzpomínky na pohádky. Na bílé Vánoce, na ladovskou zimu, Mrazíka, který obaluje sněhem jedličky. Někdo je rychle zažene a dál se věnuje běžným starostem.

To se ale určitě netýká milovníků zimních sportů. Pokud mezi ně patříte, tak víte, že to je ta pravá chvíle začít každodenně sledovat sněhové zpravodajství, sehnat ten nejlepší vosk, aby se dobře jezdilo, a přebrousit hrany sjezdovek. A jak přijde vhodný víkend, je čas vypravit se na běžkařskou stopu nebo na svah. Chcete vědět, kde to letos bude stát za to? Přečtěte si naše tipy na super lyžování v Česku i na Slovensku.

Krkonoše, tam to žije

Pokud v zimě zamíříte do Krkonoš, určitě se nebudete nudit. Právem totiž patří mezi nejoblíbenější lyžařské destinace, nejen u nás, ale narazíte tu i na spoustu návštěvníků ze zahraničí. Nejznámější střediska Špindlerův Mlýn a Harrachov asi není třeba představovat. Svým zázemím i upravenými sjezdovkami se vyrovnají i alpským střediskům, ale hodí se i pro rodinnou dovolenou. Lyžařský areál Svatý Petr má rovněž jeden z nejlepších snowparků v Čechách s U-rampou, kde se pořádají světové freestyle závody. Užijí si zde i běžkaři, v okolí obou měst je víc jak 70 km upravovaných běžeckých tras, které vás zavedou na malebné vyhlídky na hřebenech, do útulných hospůdek po cestě i ke známým skokanským můstkům.

Pokud hledáte místo, kde byste se mohli v klidu věnovat dětem, nebo jste spíš lyžařští začátečníci, zajeďte si do skiareálu Malá Úpa. Podobný typ sjezdovek nabízí i Benecko, ale krom toho tu najdete i oblíbený snowpark, kde si na 16 překážkách můžete zvednout hladinu adrenalinu pěkně vysoko.

Nejdelší sjezdovky najdete v Jeseníkách

I když tyto moravské hory věhlasem za Krkonošemi trochu zaostávají, rozhodně se jim vyrovnají kvalitou i délkou nabízených sjezdovek. Nejdelší, přes 3 km dlouhá trasa ve skiareálu Šerák/Ramzová uspokojí i náročné lyžaře (červená/černá sjezdovka).

Pokud ale hledáte opravdový klenot Jeseníků, zvolte si pro zimní dovolenou Dolní Moravu. V sezóně 2018/2019 zde totiž otvírají novou, 3 km dlouhou sjezdovku zvanou Vyhlídková, kde si krom rychlé jízdy můžete při pauzách vychutnat krásu okolních kopců a výhledy až na polskou stranu Jeseníků. Milovníci adrenalinových zážitků by rozhodně neměli vynechat freestylové tratě Funline, na kterých trénuje i česká reprezentace. Abyste to měli na sjezdovku opravdu kousek, doporučujeme ubytování ve stylovém penzionu Terezka, který leží hned naproti areálu U Slona. Zvykli jste si už na vyšší standard? Potom je tu pro vás 4*Wellness hotel Vista, který krom luxusního interiéru nabízí i špičkovou gastronomii a celou řadu wellness služeb, například Zimní wellness nebo Antistresový detoxikační pobyt.

Při návštěvě Jesníků byste neměli vynechat ani oblíbený Karlov pod Pradědem, který nabízí nejširší možnosti večerního lyžování.

Tajemné Krušné hory – návrat ke kořenům

Chcete zažít opravdovou horskou romantiku? Potom určitě vyzkoušejte pobyt v Krušných horách. Už jen pohled na horské sedlo s malebnou vesničkou Mariánská připomíná dávné časy. Horské chaty s poetickými názvy Chata u rybníka nebo Chata na sluníčku svým dřevěným exteriérem krásně zapadají do krajiny. Tady budete mít opravdu klid od ruchu měst. Ale lyžařské areály tu rozhodně nejsou zastaralé, třeba na Klínovci se mohou pochlubit bublinovou sedačkou s vyhřívanými sedadly, Boží Dar zase nabízí populární atrakci snowtubing (sněhový tobogán).

Šumava – ráj pro běžkaře

Žádná jiná část naší republiky nenabízí tolik běžeckých tras, jako Šumava. Zdejší mírné kopce, obrovské rovinaté plochy a cesty vedoucí lesem kolem některé z horských bystřin jsou ideální pro dlouhé výlety a poznávání krás těchto hor. Jedním z nejlepších míst, kde se můžete ubytovat, je obec Srní. Není totiž tak turisticky vyhledávaná, jako blízká Modrava nebo Horská Kvilda, ale vychází z ní hned několik běžeckých tras. Jedna z nich se po pár kilometrech napojuje na Šumavskou magistrálu, která vás zavede k pramenům Vltavy, na Černou horu s nádherným výhledem až na Alpy, k Jezerní nebo Tetřeví slati a na mnohá další zajímavá místa.

Na Slovensko jedině do Tater

Za lyžováním v alpském stylu nemusíte cestovat do Rakouska či do Itálie. I u našich sousedů najdete skiareály, které uspokojí i ty nejnáročnější lyžaře.

Mezi nejoblíbenější patří lyžařské středisko Jasná v Nízkých Tatrách. Pokud si myslíte, že je to jen kvůli perfektním sjezdovkám na Chopku, tak to už dávno není pravda. Krom lyžování si tady můžete vyzkoušet i řadu netradičních zimních sportů, například kitewing, snowrafting, paragliding, jízdu na sněžných skútrech nebo skijoring (jízda na lyžích nebo na běžkách zimní krajinou ve vleku za koněm, kterého vede zkušený jezdec).

Z dalších je třeba zmínit Tatranskou Lomnicu v resortu Vysoké Tatry, kde si užijí zejména nároční lyžaři a příznivci freeride.

Prožijte letošní zimní dovolenou na svahu! Určitě to bude stát za to!
5 tipů, kam v zimě na lyže - Česká republika Krkonoše - Horní Malá Úpa