ČLÁNEK

5 tipů na lázně, kde se současnost potkává s historií

Milujete poznávací zájezdy? Užíváte si objevování míst, kde se psala historie? Taková dovolená přinese určitě spoustu nových zážitků. Ale pokud každý den vašeho volna skončíte totálně vyčerpaní na hotelovém pokoji, asi jste nasadili příliš vysoké tempo. Ano, určitě je těžké odolat všem památkám a kulturním akcím. Co kdybyste ale spojili výlet na zajímavá místa s relaxem? Máme pro vás tipy na pár míst, kde o památky není nouze, ale zároveň si tu můžete vychutnat i lázeňskou pohodu.

Perla západních Čech nebo poslední papírna na Moravě?

Synonymem lázeňské kultury v Česku je trojúhelník měst Karlovy Vary - Františkovy Lázně – Mariánské Lázně. Ty posledně jmenované si právem vysloužily titul lázeňské perly. Symbolem města je unikátní novobarokní kolonáda, jejíž ocelovo-litinová konstrukce byla vyrobena koncem 19. století v blanenských strojírnách. Při procházce pod kolonádou nemůžete minout ani Zpívající fontánu, která se rozezní každou lichou hodinu.

Kupte si proslulé lázeňské oplatky, posaďte se do kavárny a můžete se v klidu kochat a vybírat, do kterého lázeňského domu zamíříte. Pokud byste chtěli mít při odpočinku více soukromí, zvolte ubytování mimo centrum. Takové nabízí například hotel Krakonoš, umístěný na okraji města. Disponuje i vlastním léčebným centrem, takže stačí sejít z pokoje a můžete si užívat všech výhod pobytu v lázních.

Pokud bydlíte někde na Moravě, asi vás cesta na druhý konec republiky příliš neláká. Nemusíte ale hned jezdit přes hranice do oblíbených maďarských lázní. Zamiřte do Jeseníků, kde leží Velké Losiny. Možná si vzpomenete na čarodějnické procesy, které tu probíhaly. A i když je místní léčivá kosmetika cítit sírou, jediné rituály, které tu dnes najdete, probíhají v saunách místních termálních lázní. Lázeňské procesy si schovejte na večer nebo na dny, kdy bude venku škaredě. Nechte se okouzlit krásným renesančním zámkem s arkádovým nádvořím nebo navštivte jedinečnou papírovou manufakturu, kde se už více jak čtyři sta let ručně vyrábí papír. Součástí prohlídky je i tvůrčí dílna, kde si můžete tvorbu papíru sami vyzkoušet.

Bojnice – kde strádala Šíleně smutná princezna

Většinu slovenských termálů najdete někde uprostřed přírody, v podhůří Tater, Fatry či v Pováží. Výjimkou jsou Bojnice, město ležící na středním Slovensku západně od Prievidzy. Město samotné je spíš lázeňským střediskem, ale jeho dominanta, Bojnický zámek, patří k nejznámějším a nejnavštěvovanějším památkám Slovenska. Samotný zámek byl založen už ve 12. století, ale byl na přelomu 19. a 20. století přebudován do romantické podoby. Jeho interiér si můžete prohlédnout při komentovaných prohlídkách. Pod zámkem byla objevena jeskyně, která je nyní přístupná veřejnosti. Nezapomeňte si zajít i do zámeckého parku, ve kterém roste nejstarší slovenský strom – lípa krále Matyáše.

Termální bazény najdete v jihozápadní části města. Léčebné pobyty zde jsou zaměřené na nemoci pohybového a nervového ústrojí, ale do saunového světa a wellness si můžete zajít i bez lékařské zprávy. A kdyby vám to nestačilo, využijte relax zónu v některém z místních penzionů. My doporučujeme Penzion Maxim, ze kterého to budete mít kousek na zámek, do proslulé místní zoo i do lázeňského komplexu.

Křivolakými uličkami Györu a Mosonmagyaróváru

Dosud jsme vám představili města, ve kterých převládá moderní zástavba, lázeňský ruch a památky spíš dotváří celkový kolorit. Co kdyby to ale bylo naopak? Za centry měst jako vystřiženými z historických filmů se můžete vypravit do severního Maďarska, nedaleko slovenských hranic.

Mosonmagyaróvár je mezi českými turisty oblíbený zejména pro svou polohu nejblíže našim (respektive rakousko-slovenským) hranicím. Jeho historie se táhne až k obchodnímu středisku na Jantarové stezce, kterou využívali Římané. Z římského osídlení se zachovaly jen základy některých domů. Centrum města tvoří především středověká zástavba, většina domů patří ke kulturním památkám, stejně jako hrad nebo zámeček Habsburků s barokními arkádami a řadou cenných soch. Až vás už budou bolet nohy z nerovné dlažby, dejte si relax v lázních. Místní termální voda patří k pěti nejúčinnějším v Evropě, vyhledávají ji zejména pacienti trpící na nemoci dýchacího ústrojí. Lázně jsou obklopeny řadou hotelů, kde se můžete ubytovat a mít tak wellness centrum doslova na dosah.

Skutečný pocit propadu do jiného století zažijete i v o něco východněji ležícím Győru. Tady totiž barokní památky najdete opravdu na každém kroku. Ať už se jedná o kostely, nádherné paláce, muzea nebo nejrůznější sochy, právem se Győr řadí mezi nejkrásnější města Maďarska. Navíc tu vyvěrají léčivé prameny, díky kterým mohly být v Győru založeny termální lázně. Nedávno prošly modernizací a pyšní se sedacími i zážitkovými bazény, atrakcemi i bary s přístupem přímo z vody. Ubytovat se můžete třeba v Hotelu Arany Szarvas, který leží na romantickém ostrově Radó na řece Rábě přímo naproti malebnému biskupskému hradu Püspökvár, jen 250 metrů od městských léčebných a wellness termálních lázní.

Pomohly vám naše tipy se rozhodnout, kde strávíte dovolenou? Využijte krásných podzimních dní k poznávání nových míst!

5 tipů na lázně, kde se současnost potkává s historií

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Apartman Hotel ÓVÁR
Bojnice - Chaty Maxim
Bojnice - Penzion Maxim
Györ - Hotel Amstel Hattyú
Györ - Hotel Arany Szarvas
Györ - Penzion KATALINKERT
Györ - Penzion TERMÁL
Györ - SWEET HOME APARTMENT & PILANGÓ APARTMENT
hotel KLASTROM
Mosonmagyaróvár - Aqua hotel Termál
Mosonmagyaróvár - Hotel Aquasol Resort
Mosonmagyaróvár - Hotel Thermal
Velké Losiny - Lázeňský hotel Eliška
Velké Losiny - Wellness hotel Diana Superior