ČLÁNEK

Jste ve stresu? Načerpejte energii v přírodě!

Jsou lidé, kteří si užívají ruch velkoměst a potřebují veškeré dostupné výdobytky civilizace. Pokud ale jste z množství lidí kolem unavení, odjeďte na dovolenou do míst, kam ještě civilizace nedošla. Taková místa máme i v Česku. Chcete vědět, která to jsou?

Získejte nadhled na horách

Říká se, že pokud chce člověk najít sám sebe, má se vydat do hor. Aby vám toulání se po kopcích přineslo odpočinek od davů turistů, vypravte se do Bílých Karpat.

Kopce pokryté vzrostlými bukovými lesy, vrcholky Velké Javořiny, ze které je vidět až k našim sousedům na Slovensko, úbočí s horskými loukami, kde najdete i vzácné orchideje. Možná ale tuhle lokalitu znáte spíš kvůli žítkovským bohyním, ženám, které prý byly nadány nejrůznějšími schopnostmi. Dodnes je Žítková místo, kde na vás dýchne tajuplná atmosféra.

 

Je-li pro vás moravsko-slovenské pohraničí moc daleko, vydejte se poznávat krásu západních Čech a trochu neprávem opomíjených Krušných hor. Možná je ještě pořád máte zařazené jako oblast poškozenou těžbou a kyselými dešti. To ale platilo před dvaceti lety. Teď už se lesy zase zelenají a vy se tak během letní dovolené můžete směle pustit do prozkoumávání zdejších krás.

Doporučujeme ubytování v Božím Daru, odkud vede řada turistických tras po vrcholcích hor u nás i v sousedním Německu. K těm nejkrásnějším patří cesta na Hadí horu nebo k rozhledně na Tisovském vrchu.

V údolí řek vás horko nedostane

Na horách sice bývá i v létě poměrně příjemně, ale mnozí z nás v parnech směřují spíš k vodě. Pokud nepotřebujete strávit letní dovolenou opalováním, ale raději se na výletě osvěžíte v potoku či řece, máme pro vás tip na dvě malebná říční údolí.

První z nich je Národní park Podyjí. 40 km dlouhý úsek řeky mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem se dá prozkoumat během dovolené na kolech, ale i pěšky. Čekají vás nádherné vyhlídky, rozkvetlé louky, ale i nekonečné řádky místních vinohradů.

 

Tím druhým tipem je soutěska Kamenice v Národním parku České Švýcarsko, která patří mezi nejkrásnější přírodní památky Česka. Tady si kromě pocházky mezi pískovcovými skalami užijete i plavbu na lodích, objevíte místa, kudy táhnou lososi, a možná zahlédnete i ledňáčky.

Využijte léto k poznávání přírodních krás Česka.

Jste ve stresu? Načerpejte energii v přírodě!
Jste ve stresu? Načerpejte energii v přírodě!
Jste ve stresu? Načerpejte energii v přírodě!
Jste ve stresu? Načerpejte energii v přírodě!

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Boží Dar - Apartmány Stein
Boží Dar - penzion U SNĚHULÁKA
Horní Blatná - Penzion Bohemia
Mariánská - Penzion Aninka
Mariánská - Penzion MATFYZ
Mariánská - Penzion Na Sluníčku
Mariánská - Penzion U Rybníka
Mikulášovice - Hotel Ron
Vranov nad Dyjí - Babyhotel a dep. Babymlýn Karolínka
Vranov nad Dyjí - Penziony Gaudeo
Znojmo - Hotel Happy Star
Žítková - Hotel KOPANICE