ČLÁNEK

Znáte nejlepší lyžařské areály v Čechách a na Slovensku?

Jsou dobré sjezdovky jen v Alpách? Nebo si stejně kvalitní zážitek odnesete i při návštěvě českých a slovenských hor? Vybrali jsme pro vás lyžařská střediska, která za rok 2019 získala nejlepší návštěvnická hodnocení a směle mohou konkurovat i oblíbeným rakouským nebo italským destinacím.

Krušné hory – romantika uprostřed přírody

Za zimní období 2018/2019 nasbíral nejvíc kladných recenzí lyžařský areál na Klínovci. Je totiž největší v Česku a nachází se na něm i nejdelší sjezdovka, která měří přes 3 km. Dovolená v Krušných horách vás vyjde poměrně levně, zvlášť pokud zvolíte ubytování v některé z tradičních horských chat. Ale za získané soukromí a nádherné výhledy na okolní stráně pokryté sněhem to rozhodně stojí. Z chaty můžeme vyrazit na dlouhé výlety na běžkách nebo se nechat svézt skibusem na Klínovec.

Troufnete si rušit Krakonošovu sojku?

Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že mezi nejlepšími se umístily dva oblíbené areály v Krkonoších. Mají výbornou pověst nejen u nás, ale i v zahraničí, takže si občas můžete ve frontě na vlek připadat jako v Německu nebo v Polsku. Nejznámější je Špindlerův Mlýn se sjezdovkami o celkové délce 27 km. Jestli jste ranní ptáčata, určitě vás potěší, že vleky zde začínají jezdit už 8:00.

Špindlerův Mlýn je taky ideální destinace pro milovníky zážitkového lyžování. Chcete si užít piknik na sjezdovce? Projet se na rolbě? Zvednout si hladinu adrenalinu při snowtubingu? Na takovou dovolenou budete určitě dlouho vzpomínat.

Romantici můžou vyrazit na běžky Údolím Bílého Labe, nebo vyzkoušet některou z hřebenovek na polsko-českých hranicích s nádhernými výhledy do dalekého okolí. A kde složit večer hlavu? Zapomeňte na obrovské odosobněné hotelové komplexy a dejte na tip z knihy 365 Gastromapa Lukáše Hejlíka. Ten doporučuje ubytovat se v Pensionu Slunečnice. Zde najdete i restauraci Farma, ze které se vám nebude chtít vůbec odejít, tedy hlavně v případě, pokud oceníte staročeskou kuchyni.

Je na vás atmosféra Špindlerova Mlýna příliš rušná a raději byste si užili klidnější lyžování? Zamiřte do Harrachova. Je tu sice jen 7 sjezdovek, ale zato dost dlouhých na to, aby vás po celém dni na svahu pořádně bolely nohy. Harrachov je také výchozí bod mnoha běžeckých stop. Zdatní sportovci se rozehřejí na běžeckém stadionu a pak vyrazí po trase vzhůru do kopců, ti spíš turističtěji založení se můžou nechat vyvézt lanovkou na hřeben a odtud pak pokračovat dál. Nebo začít u výchozího bodu Rýžoviště a pěkně mírným stoupáním k výhledu a občerstvení u Ručiček.

K pramenům Vltavy nebo na vrchol Špičáku?

Čtvrtou nejoblíbenější destinací českých lyžařů se stal lyžařský areál na šumavském Špičáku. I když je tu jen 10 sjezdovek, užijí si tu jak začínající lyžaři, tak zkušení matadoři. Ti by neměli vynechat Šanci, nejprudší černou sjezdovku u nás.

Dovolenou na Šumavě vyhledávají ale především milovníci dlouhých projížděk na běžkách. Dobrým výchozím bodem je Srní, ze kterého se můžete vydat do malebných vesniček Modrava nebo Horská Kvilda. Krásným celodenním výletem je i cesta k pramenům Vltavy.

Kam na hory na Slovensko?

Na předních příčkách se už dlouho drží skiareál Jasná v Nízkých Tatrách. Nabízí přes 50 km sjezdovek a na své si tu přijdou jak profesionálové, tak rodiny s dětmi, které jsou poprvé na lyžích. Pokud vás přestane bavit sjezd, zkuste freeride, snowpark nebo skiline arénu. Podobně jako ve Špindlerově Mlýně i zde už objevili kouzlo zážitkového lyžování, takže vás ze svahu může rolba odvézt rovnou na večeři, Fresh Track zase ocení ranní ptáčata, které baví sjíždět čerstvě upravené svahy.

Pobyty na slovenských horách si navíc krom lyžování můžete zpestřit i relaxem ve wellness. V Jasné vám je společně s luxusním ubytováním nabízí Wellness Hotel Chopok nebo Ski & Wellness Residence Družba.
Znáte nejlepší lyžařské areály v Čechách a na Slovensku? - Znáte nejlepší lyžařské areály v Čechách a na Slovensku
Znáte nejlepší lyžařské areály v Čechách a na Slovensku?

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Boží Dar - Apartmány Stein
Boží Dar - penzion U SNĚHULÁKA
Harrachov - Orea Resort Sklář
Harrachov - Parkhotel Harrachov
Jasná - Ski & Wellness residence Družba
Jasná - Wellness Hotel Chopok
Srní - Hotel a depandance Srní
Špičák - Hotel Čertův Mlýn
Špindlerův Mlýn - Pension SLUNEČNICE
Železná Ruda - Orea Resort Horizont