ČLÁNEK

Příroda, sport i relax? To všechno vám nabídnou maďarské termální lázně!

Víte, kde v Evropě najdete největší koncentraci termálních pramenů? Pokud tipujete Maďarsko, jste na správné stopě. Už jste některé ze zdejších vyhlášených lázní vyzkoušeli? Jestli ne, máme pro vás tipy na několik lokalit, které rozhodně stojí za návštěvu.

Bükfürdő – z greenu rovnou do wellness areálu

Jeden z největších maďarských lázeňských komplexů leží na úpatí Alp, asi 50 km od hranic s Rakouskem. Na 14 hektarech tu najdete celkem 32 bazénů, část je venku, část uvnitř lázeňských budov, v zimním období je jich v provozu většinou jen polovina. Bazény s lehce kalnou termální vodou ale nejsou jediné lákadlo. V Bükfürdő se skrývá i největší golfové hřiště v Maďarsku, takže pokud si chcete dopřát trochu sportu na čerstvém vzduchu, vyhraďte si dost času na jeho návštěvu. Pak se zas můžete vrátit do lázní, zajít do nově otevřeného Bükfürdő Thermal & Spa Medical Wellness a nechat se hýčkat relaxačními procedurami a masážemi. Dámy by určitě neměly minout ošetření těla speciální kosmetikou, která je obohacená minerály ze zdejších termálních pramenů a má tak vysoce regenerační účinky na pokožku.

 

A kde se ubytovat? Pokud by vám nestačila nabídka lázeňského wellness a chtěli byste si užít i další exotické léčebné a relaxační procedury (thai, ayurvéda, zvuková nebo světelná terapie), hned u golfového hřiště vás přivítá GREENFIELD hotel Golf & Spa. Při objednání pobytu v Buk hotel Répce Gold máte zase v ceně vstup do termálních lázní, konkrétně do Léčebné a Zážitkové části lázní Bükfürdö Theral&Spa.

Hajdúszoboszló – zlaté prameny uprostřed maďarské pusty

Na úplně opačném konci Maďarska, u rumunských hranic, po travnatých pláních nejezdí golfové vozíky, ale čikóši na koňských hřbetech. Tihle “maďarští kovbojové” jsou jednou z atrakcí Hortobáďského národního parku, kde potkáte také vzácné koně plemene nónius, houfně se pasoucí šedý skot, uherské cápové ovce se spirálovitými rohy nebo prasata mangalica.

 

Kromě zvířat tu je ale ještě jeden přírodní skvost, a to jsou zlatavě hnědě zbarvené termální prameny v Hajdúszoboszló. Nahnědlá barva vody je způsobená obsahem jódu, brómu, karbonátu vodíku, bitumenu a kuchyňské soli a napomáhá při léčbě chronických potíží pohybového ústrojí, deformací páteře nebo revmatismu. Lázně jsou ideální nejen pro fyzické zotavení, ale i pro rodinnou dovolenou. Exkluzivní lázeňské bazény vodního světa připomínají různá období a místa: tropickou lázeň, lázeň v ledové jeskyni, mořskou lázeň nebo lázeň v jeskyni. V dětském světě se děti vyřádí na skluzavkách a dalších atrakcích a myslí se zde i na klidové zóny, kde můžete miminka přebalit, nakrmit nebo si s nimi v klidu odpočinout.

Pouhých 300 m od lázeňského komplexu se můžete ubytovat v Hotelu Rudolf Spa, který je vhodný právě pro rodiny s dětmi.

Mosonmagyárovár – zbavte se dýchacích obtíží

Pokud vám předchozí destinace přišly příliš daleko, návštěvu Mosonmagyárováru zvládnete v pohodě i v rámci prodlouženého víkendu. Leží totiž kousek od slovenských hranic a zdejší termální pramen patří mezi pět nejúčinnějších v rámci celé Evropy. Jeho voda obsahuje velké množství jódových solí a je vhodná nejen k inhalaci, ale také při rehabilitaci po chronické bronchitidě nebo při onemocnění nosních dutin. Lázně jsou ideální i pro všechny, kteří touží po klidu a tichu, protože tu nenajdete žádné vodní atrakce pro děti. To samé se dá říct i o nedalekém luxusním hotelu Aquasol Resort, který je adult only. A pokud chcete vsadit na jistotu, zkuste Aqua hotel Termál, který je přímo spojený s termálními lázněmi.

 

Až budete mít pocit, že potřebujete na chvíli změnit prostředí, vydejte se na prohlídku města. Centrum vás překvapí řadou krásných barokních domů včetně paláce habsburského arcivévody, k významným památkám patří i hrad, kde nyní sídlí místní muzeum. Anebo si půjčte kolo a vydejte se po cyklostezce kolem řeky Litavy a Dunaje objevovat krásy zdejší přírody.

Dopřejte si dovolenou v termálech! Uděláte něco pozitivního pro své zdraví, zbavíte se stresu a domů se vrátíte perfektně odpočatí.

Příroda, sport i relax? To všechno vám nabídnou maďarské termální lázně!
Příroda, sport i relax? To všechno vám nabídnou maďarské termální lázně!
Příroda, sport i relax? To všechno vám nabídnou maďarské termální lázně!
Příroda, sport i relax? To všechno vám nabídnou maďarské termální lázně!

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Bük - Caramell Premium Resort Superior
Bük - Hotel Apartman
Bük - Hotel Piroska
Bük - Hunguest Bük (ex. Répce, Répce gold)
Bükfürdo - Greenfield hotel Golf & Spa
Hajdúszoboszló - Hotel Hungarospa Thermal
Mosonmagyaróvár - Aqua hotel Termál
Mosonmagyaróvár - Hotel Aquasol Resort
Mosonmagyaróvár - Hotel Thermal