ČLÁNEK

Krátké výlety do hor, které zvládnete i o víkendu

Trávíte dovolenou na horách a hledáte inspiraci na to, jak si užít volna nejen s lyžemi na nohou? Nebo spíš už přemýšlíte nad tím, kam vyrazit na výlet o Velikonocích? Připravili jsme pro vás pár tipů na zajímavá i nepříliš známá místa nejnavštěvovanějších českých hor.

Vzhůru na Ještěd, dominantu Libereckého kraje

Pokud zamíříte na dovolenou do Lužických nebo Jizerských hor, neměli byste si nechat ujít výlet na Ještěd. Jeho vrcholek mezi ostatními kopci určitě poznáte, nejenže je nejvyšší v okolí, ale hlavně má „čepičku“. Možná se vám toto přirovnání zdá trochu vtipné a hlavně nehodné stavby, která dostala řadu mezinárodních ocenění a stala se českou stavbou století. Na druhou stranu, jak jinak nazvat útvar zvaný rotační hyperboloid?

Nahoru se dostanete procházkou po modré nebo červené turistické značce. Pokud se na výstup necítíte, z Liberce jezdí kabinková lanovka, která vás vyveze až na vrchol. Tam vás možná překvapí větrné počasí, které je na Ještědu poměrně obvyklé. Raději se běžte schovat do restaurace, která je v patře proslulého ještědského vysílače. Celá budova je prosklená, takže vás čeká odpočinek s nádhernými výhledy na všechny světové strany.

Pokud budete mít po sestupu ještě čas, zamiřte z Ještědu do malebné vesničky s názvem Kryštofovo Údolí. Tady vás čeká spousta architektonických zajímavostí, od sochy čurajícího voříška, přes majestátní viadukt z počátku 20. století až po celoročně otevřené Muzeum betlémů. Největší atrakcí je ale jedinečný orloj, který byl postaven v roce 2008 a nezadá si ani s mnohem starším pražským.

S kočárkem kolem Bílého Labe

Pokud máte doma čerstvý přírůstek v podobě malého miminka, asi si v letošní sezóně moc výletů po horách neužijete. To ale neznamená, že byste museli své volné chvíle trávit jen procházkami po parcích a blízkém okolí vašeho bydliště. Nebojte se a naplánujte si výlet s kočárkem třeba do Krkonoš, podél Bílého Labe. Přímo ze Špindlerova Mlýna totiž vede velmi pohodlná cesta po modré značce, která vás provede údolím této krásné horské říčky. Po cestě můžete obdivovat nádhernou přírodu včetně chráněných hořců, symbolů Krkonoš, ale hlavně řadu vodopádů. Nejsou sice tak impozantní, jako proslulý Pančavský vodopád, ale to jim na malebnosti rozhodně neubírá. Celou procházku můžete zakončit v Boudě U Bílého Labe, kde se dá velmi dobře najíst.

Šumava z ptačí perspektivy

Boubín, to je synonymum pro jediný skutečně přirozený les u nás. Najdete tu totiž smrky a buky, které jsou přes 400 let staré. Procházka tímto věkovitým hvozdem je zážitkem sama o sobě. Abyste tu ale nebloudili jen tak nazdařbůh, zkuste si zahrát na Jeníčka s Mařenkou a vylézt na místo, kde budete mít opravdu skvělý rozhled. Právě takovým místem je dřevěná Rozhledna Boubín, druhá nejvýše položená rozhledna Česka. Z výšky 21 m uvidíte celou Šumavu jako na dlani a když vám bude přát počasí, v dálce na jihu objevíte i vrcholky Alp. K rozhledně se dostanete z Kubovy Hutě pohodlnou lesní cestou značenou modrou turistickou značkou.

Zelená víla z jesenického Domašova

Na závěr jsme pro vás přichystali tip na výlet, kde si na své přijdou dospělí i děti. Kousek od města Jeseník leží malebná vesnička Domašov, sídlo Bairnsfather Family Distillery, jedné z pěti výroben pravého českého absinthu. Jak už to často u tohoto nápoje bývá, i k této provozovně se váže zajímavý příběh.

Její majitel Kyle Bairnsfather se do Česka dostal díky dobrovolnické spolupráci a jen čirou náhodou a chybou vyhledávání na internetu, kdy mu na zadaný dotaz vyjel místo očekávaného českého skla právě absinth, začal uvažovat o zviditelnění českého absinthu ve světě. Ve spolupráci s jesenickým rodákem Martinem Šeborem vybudovali nyní už světově proslulou výrobnu, jejíž produkty si objednává i Johnny Depp a hudebníci skupiny Rammstein. A v čem spočívá jedinečnost zdejšího absinthu a bylinných likérů? To vám při exkurzi rád ukáže sám pan majitel. Zakládá si totiž na tom, aby jeho výrobky měly regionální původ. A jelikož má za sebou vzdělání v oboru životního prostředí, vytvořil v okolí své provozovny dokonalou ukázku ekologického pěstování bylinek i dalších zemědělských plodin.

Pokud ale máte pocit, že Múza, která inspirovala prokleté básníky, není nic pro vás, třeba si více užijete návštěvu Venkovského skanzenu. Děti se tu seznámí s historickými zemědělskými nástroji, ale i s tím, jak vypadala běžná domácnost jesenických venkovanů na počátku 20. století. Na závěr si pak pochutnáte na výrobcích z místní ovčí farmy.
Krátké výlety do hor, které zvládnete i o víkendu

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Bělá pod Pradědem - Hotel Stará Pošta
Bělá pod Pradědem - Penzion BĚLA
Benecko - Hotel KRAKONOŠ
Karlov pod Pradědem - Hotel Kamzík
Kašperské Hory - Parkhotel Šumavské bylinné lázně
Liberec - Wellness hotel Babylon
Srní - Hotel a depandance Srní
Špindlerův Mlýn - Pension SLUNEČNICE