ČLÁNEK

Jarní prázdniny – ideální čas na výlety po Česku

Letošní zima příliš lyžování nepřeje. Pokud se zrovna nechystáte do Alp, nebo na některou z mála uměle zasněžovaných sjezdovek u nás, může být pro vás plánování aktivit na jarní prázdniny trochu oříšek. Koupat se nedá, v lesích toho k vidění taky zatím moc není a na cyklovýlety je ještě poměrně chladno. Na druhou stranu, být o dovolené doma, navíc třeba i s dětmi, taky nechcete. Vydejte se poznávat zajímavá místa v České republice.

Architektonické skvosty Jižní Moravy

Pokud trávíte jarní prázdniny na Jižní Moravě, je ideálním výletním cílem novogotický komplex v Lednici. V únoru a březnu jsou sice prohlídky omezené na hlavní reprezentační prostory, ale romantický skleník plný kvetoucích tropických i subtropických rostlin je otevřený celoročně. Když vám to počasí dovolí, určitě si projděte i zámecký park, který začíná klasickými upravenými cestičkami lemovanými sochami, ale hned kousek pod zámkem se mění na lesopark anglického nebo francouzského stylu s mohutnými starými duby jako dominantami krajiny. Milovníci přírody by si neměli zapomenout vzít dobrý foťák a dalekohled, protože rybníky v okolí zámku bývají takto zjara útočištěm mnoha zajímavých druhů vodních ptáků.

Krom lednického areálu stojí v okolí za návštěvu i sousední Valtice, kde vás čeká prohlídka barokní kaple a zámeckého divadla.

Pokud se rozhodnete setrvat na Jižní Moravě více dní, určitě mezi výletní cíle zařaďte Brno. Když pomineme největší dominanty – Petrov a hrad Špilberk, je tu k objevování celé historické centrum s množstvím fotogenických míst, jako je třeba Stará radnice, Biskupský dvůr, kostel svatého Jakuba nebo úžasně opravené vnitrobloky v Domě u Tří knížat a U kamenné panny na Orlí. Velkým lákadlem je i funkcionalistická vila Tugendhat, známá nyní i díky filmu Skleněný pokoj. Do ní si ale lístky budete muset objednat dlouho dopředu.

Koho chození po tvrdých dlažebních kostkách příliš neláká a má chuť vyzkoušet zábavu pro gentlemany, může si zajet do Kuřimi. Zdejší Golf Resort Kaskáda totiž nabízí nejen skvělé ubytování, ale hlavně možnost vyzkoušet si přesnost svojí mušky na 27 jamkách místního golfového hřiště.

Co bychom se báli na Prachovské skály

Zatímco zámky a městská architektura jsou atraktivní i v zimě, v mlze nebo drobném dešti, příroda bez sněhu a s holými stromy zas tak krásná není. Na druhou stranu jsou místa, kterým zachmuřené počasí může přidat na atmosféře. Přesně tohle platí pro známá skalní města v Českém ráji. Velkou výhodu je, že takto před hlavní turistickou sezónou budete mít neznámější trasy, kam patří třeba Císařská cesta či oblíbená Rumcajsova a Hlaholská vyhlídka, úplně pro sebe. Využijte toho a naplánujte si několikadenní pobyt třeba v obci Troskovice, odkud to budete mít blízko jak do skalních měst, tak i na zdejší dominantu – zříceninu hradu Trosky.

Oblast Českého ráje má ještě jedno velké lákadlo. Jsou jím Dětenice, s nádherným barokním zámkem, ale hlavně proslulým Středověkým hotelem a krčmou, kde se z 21. století rázem přenesete do drsného středověku. A to jak díky historickému vybavení, tak díky ryze středověké kuchyni.

Odložte lyže a dejte si pauzu v lázních

Pokud se přece jen vydáte na jarní prázdniny na hory, nepřepínejte se. Víte, že byste měli třetí den odpočívat, jinak se zvětšuje riziko zranění? Naplánujte si na tento den pěší výlet nebo třeba relax v lázních. Návštěvníci Jeseníků mohou vyzkoušet jediné české termální lázně ve Velkých Losinách, které nabízí spoustu vyžití i pro děti, na Vysočině se můžete jít odreagovat do aquaparku v Jihlavě.

Další možností je výlet na zajímavá místa v okolí. V Beskydech stojí za návštěvu Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které je otevřeno celoročně. V Jizerských horách si zajeďte do Jablonce nad Nisou na návštěvu Muzea skla a bižuterie, v Krkonoších můžete vyzkoušet pohled z ptačí perspektivy na Stezce korunami stromů poblíž Janských Lázní.

Možností, jak si užít jarní prázdniny, je opravdu spousta. Ať už budete na horách, v lázních, nebo vymýšlet výlety pro děti, nikam se nehoňte a stres z práce hoďte za hlavu.

Jarní prázdniny – ideální čas na výlety po Česku

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Dětenice - Středověký Hotel
Kuřim - Hotel Kaskáda
Rožnov p. Radhoštěm - Wellness hotel Energetic
Troskovice - Hotel TROSKY
Valtice - Hostel Valtice
Velké Losiny - Lázeňský hotel Eliška
Velké Losiny - Wellness hotel Diana Superior