ČLÁNEK

Balaton – ideální místo pro letní dovolenou s dětmi

Už víte, kam pojedete o prázdninách s dětmi na dovolenou? Zapomeňte na poznávací zájezdy a naplánujte si týden volna někde u vody. Co třeba vyrazit na Balaton?

 

Máte tohle maďarské moře pořád v paměti jako levnou náhražku pobytů na francouzské Riviéře? Už dávno to tak není. Balaton je opravdovým turistickým centrem a nabízí lákadla pro malé i velké. Pokud se k Balatonu vypravíte s dětmi, vybírejte ubytování spíš v jižní části jezera. Jsou tam rozlehlé písčité, krásně upravené pláže a voda tak mělká, že musíte jít minimálně 200 m od břehu, abyste si mohli zaplavat. Voda má v létě 25 °C a místy i více, takže si občas budete připadat spíš jako v termálních lázních.

Kde se ubytovat?

S dětmi nejspíš zamíříte do některého z kempů. Mezi ty nejoblíbenější patří Camping Strand Balatonakali s velmi dlouho travnatou pláží, opalovacími můstky a spoustou hřišť. Pokud chcete přijet s karavanem nebo velkým rodinným stanem, bude to pro vás ideální místo. Pro rodiny, které mají raději střechu nad hlavou, doporučujeme kemp Aranypart v Siofóku, kde si můžete vybrat mezi různými typy bungalovů. Je tu trochu rušněji, ale za to nejspíš může opravdu široká paleta atrakcí nejen pro děti. V Siofóku najdete největší balatonskou pláž, kde si budete připadat jako u moře. Bary, stánky se zmrzlinou, půjčovny šlapadel, surfů a kajaků pro milovníky vodních sportů, odvážnější návštěvníci můžou vyzkoušet i bungee jumping a pro děti je tu obrovský nafukovací vodní hrad a hlavně jeden z nejdelších tobogánů v okolí.

Hledáte vhodné místo pro rodinnou dovolenou na severním břehu Balatonu? Ubytujte se v kempu Füred v městečku Balatonfüred. Tady na vás dýchne atmosféra přístavních měst, protože Balatonfüred je hlavní marínou pro lodě, které se vydávají na vyhlídkové plavby po Balatonu. Vyhlídková plavba je jedna z věcí, která by vám určitě neměla ujít, ať už půjde o romantiku při západu slunce, nebo spíš o pro děti atraktivnější tématickou plavbu ve stylu pirátů. Největším lákadlem této lokality je ale rozhodně plážové koupaliště na břehu Balatonu a zábavný Annagora Aquapark, který se nachází hned naproti kempu Füred. 

Tento aquapark by jistě neměli minout žádní milovnící vodních radovánek. Nachází se zde vnitřní i venkovní bazény a součástí zábavného komplexu je wellness centrum a několik sportovišť. Děti jistě nadchne bazén s vlnobitím, divoká řeka nebo jeden ze 12 tobogánů, po kterém se mohou svést. Zatímco děti budou sjíždět tobogány nebo soutěžit v plavání, vy můžete jít relaxovat na masáži nebo si v místním bistu dopřát ledovou kávu či specialitu místní kuchyně. 

V Balatonfüred se i vy můžete dostat ke kormidlu! Nebude to tedy kormidlo výletní lodě, ale přes celé léto zde probíhají kurzy plachtění v místním jachtařském klubu a přijímají studenty všeho věku.

Poznejte okolí Balatonu!

Až Vás polehávání u „moře“ přestane bavit, půjčte si v některém z místních hotelů kola. Balaton totiž obepíná 200 km dlouhá cyklostezka vhodná právě pro rodiny s dětmi. Zatímco u nás jsou cyklostezky často součástí silnce, v okolí Balatonu se s žádným autem nepotkáte. Pokud se nechystáte zrovna na cykloexpedici, vyražte alespoň na krátký výlet po okolí. Objevíte krásné vinice, historické stavby, malebné vesničky i kouzelná přírodní zákoutí.

 

Vybrali jste si ubytování v okolí Siofóku? V tom případě byste neměli vynechat zdejší Bella Animal Park. I když jde spíš o minizoo, děti určitě nadchne, protože budou mít zvířata doslova na dosah ruky. Navíc se mohou projet i na velbloudech!

Milovníci zvířat, obzvlášť těch afrických, budou nadšení z návštěvy afrického muzea v Balatonederics, kde kromě unikátní výstavy různých afrických předmětů najdou i repliku africké vesnice včetně místní zvířeny.

Vybrali jste si některou z destinací na břehu Balatonu? Nebo se chcete ještě podívat, jaké další možnosti nabízíme? Podívejte se na naše stránky a inspirujte se!

Balaton – ideální místo pro letní dovolenou s dětmi
Balaton – ideální místo pro letní dovolenou s dětmi
Balaton – ideální místo pro letní dovolenou s dětmi
Balaton – ideální místo pro letní dovolenou s dětmi
Balaton – ideální místo pro letní dovolenou s dětmi
Balaton – ideální místo pro letní dovolenou s dětmi
Balaton – ideální místo pro letní dovolenou s dětmi

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Balatonakali - Kemp Strand-Holiday
Balatonalmádi - Hunguest hotel Bál Resort
Balatonfüred - Danubius hotel Annabella
Balatonfüred - Danubius hotel Marina
Balatonfüred - Kemp Füred
Balatonszemes - Kemp Vadvirág - Wildflower
Révfülöp - Kemp Napfény-Sunlight
Siofók - Hotel Magistern Balaton