ČLÁNEK

Horská chata nebo luxusní hotel? Kam vyrazit v Česku na lyžařský pobyt?

Chcete poprvé postavit děti na svah? Nebo potřebujete vyplavit svou každoroční dávku adrenalinu na černé sjezdovce? Máme pro vás tipy na místa, kde si užijete nejlepší lyžování v Česku. 

Harusák a Amálka – pohodové sjezdovky pro rodiče s dětmi

Pokud míříte s dětmi na hory úplně poprvé, vybírejte taková místa, kde přinejhorším zvládnete potomky vytáhnout kousek do kopce i vlastními silami. Přechod z bobů a lopat na lyže je pro ně většinou velká výzva a nemusí se jim to zas tak líbit. Nohy se rozjíždí, zatáčet nejde (anebo se nechce) a ještě se soustředit na chycení pomy, to už by bylo asi moc.

Oblíbeným místem pro první lyžařské pokusy je ski areál Harusák na Vysočině. Zdejší svah má jen 550 m, je opravdu pozvolný a pokud si troufnete, můžete se nahoru vyvézt na dvousedačkové lanovce. Lyžařsky zajímavé je i nejbližší okolí sjezdovky. Jestli jste milovníci běžkování, vyzkoušejte zdejší 5kilometrový okruh pro klasiku i bruslení anebo se vydejte na delší výlet po okolí, upravuje se tu totiž přes 100 km tratí. Chcete si Harusák užít víc dní? Ubytujte se v Hotelu SKI, který je jen kousek od sjezdovky.

 

Dalším vyhlášeným střediskem pro letní i zimní dovolenou s dětmi je horský resort Dolní Morava. Tady si zábavu užijí všichni, od těch nejmenších až po puberťáky. V dětském ski parku Amálka můžete svoje ratolesti svěřit do péče zkušených instruktorů a jít si na hodinku nebo dvě zalyžovat na jednu z osmi místních sjezdovek. Společnou zábavu vám zajistí bobová dráha U Slona nebo Mamutí horská dráha, tu ale doporučujeme spíš pro milovníky adrenalinu.

Trénovat techniku jízdy na lyžích nebo na snowboardu se vydejte na na snowtrails, kde vás čekají tratě se závodními brankami, terénními překážkami i dvěma tunely.

A kde se ubytovat? Jsou tu horské chaty a penziony, které vás vyjdou okolo tisícovky za noc, ale i čtyřhvězdičkový hotel Vista s wellness a skvělou domácí kuchyní. Záleží jen na tom, jak moc luxusu si chcete dopřát.

Za černými sjezdovkami do Krkonoš

Jezdíte za sněhem do Alp, protože jste zatím při lyžování v Česku nenašli sjezdovku, která by pro vás byla výzvou? A už jste vyzkoušeli areál Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně? Zdejší sjezdovka se pyšní certifikátem FIS a pořádají se na ní ty nedůležitější a největší lyžařské závody. Je dlouhá celých 1375 m a má sklon 33 %. Na FIS World Cup trať se vyvezete dvousedačkou nebo lyžařským vlekem. Až vás omrzí, hned vedle je druhá černá sjezdovka jménem Stoh, která je jen o 25 m kratší.

 

Ve Špindlerově Mlýně se zabaví i méně zdatní lyžaři nebo snowboardisté, je tu totiž celkem 27 km sjezdovek. Krom toho je tu několik specialit: funtrack (areál Hromovka) nebo snowpark (areál Mísečky) s celou řadou různorodých prvků pro ještě větší zábavu. Místní raritou je i měřená trať Audi Race Track v horní části sjezdovky na Pláni (areál Svatý Petr), kde si můžete svůj zajetý čas poměřit s českou sjezdařskou hvězdou Ondřejem Bankem.

Ubytování ve Špindlerově Mlýně seženete třeba v Moravské boudě, známé z filmu Sněženky a machři, nebo hned u sjezdovky v Novopacké boudě.

Lyžování a luxusní relax ve wellness – dovolená pro náročné

Toužíte zažít něco výjimečného? Dopřejte si letošní zimu pobyt na horách spojený s wellness procedurami. Přes den můžete lyžovat, užívat si horský vzduch a poté si zajít na masáž, do vířivky nebo do sauny. Anebo si chcete na hýčkání těla vyhradit celý den? Ani to není žádný problém! A kde se o vás takto postarají?

Náš první tip je hotel Krakonoš v Mariánských Lázních, který má kompletní balneo provoz a je přímo u horní stanice lanovky. Pokud hledáte více soukromí a romantiku, zkuste Amenity hotel a resort v Orlických horách, který leží přímo na jedné z běžkařských stop a pouhých 2,5 km od známého lyžařského střediska Deštné.

 

Absolutní špičkou je ale luxusní ubytování v Resortu Montanie v Jizerských horách. Objekty v minimalistickém severském stylu leží uprostřed lesoparku na trase Jizerské magistrály, takže můžete hned u vchodu nasadit běžky a vyrazit objevovat krásy zdejší krajiny. Dost času si ale nechte i na relax, ať už to bude posezení se sklenkou vína v panoramatické restauraci s výhledem do kraje, nebo ve finské sauně či na masáži.

Už máte vybráno? Tak neváhejte a rovnou si pobyt zarezervujte! A pokud si ještě nejste jistí, podívejte do naší nabídky, kde najdete spoustu dalších tipů na lyžování v Česku.

Horská chata nebo luxusní hotel? Kam vyrazit v Česku na lyžařský pobyt?
Horská chata nebo luxusní hotel? Kam vyrazit v Česku na lyžařský pobyt?
Horská chata nebo luxusní hotel? Kam vyrazit v Česku na lyžařský pobyt?
Horská chata nebo luxusní hotel? Kam vyrazit v Česku na lyžařský pobyt?
Horská chata nebo luxusní hotel? Kam vyrazit v Česku na lyžařský pobyt?
Horská chata nebo luxusní hotel? Kam vyrazit v Česku na lyžařský pobyt?

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Desná - Resort Montanie
Deštné v Orlických horách - Amenity hotel & resort Orlické hory
Dolní Morava - Chata Marcelka
Dolní Morava - Chata U Slona
Dolní Morava - Penzion Terezka
Dolní Morava - Wellness hotel Vista
Mariánské Lázně - Hotel Krakonoš
Nové Město na Moravě - Hotel Ski
Špindlerův Mlýn - Dvořákova bouda
Špindlerův Mlýn - Moravská bouda
Špindlerův Mlýn - Novopacká bouda