ČLÁNEK

Užijte si volno v máji, měsíci lásky!

Slunce svítí, stromy kvetou a jarní únava už je pryč. Ideální čas na romantickou dovolenou, zvlášť když můžete využít i květnové svátky a udělat si příjemný prodloužený víkend někde v přírodě nebo třeba na poznávacím zájezdu. My jsme pro vás nachystali pár tipů na atraktivní místa v Česku i v zahraničí, která mají v máji své osobité kouzlo.

Staňte se princem na bílém koni

„...a žili spolu šťastně až do smrti.“ Tohle vám asi pobyt v penzionu Stein ve Skalce u Chebu nezaručí. Pokud vás ale láká vyzkoušet pohled na svět z koňského hřbetu, jste na správném místě. Přímo v resortu je totiž stáj s osmnácti koňmi a vy si tak můžete dopřát vyjížďku do terénu, ale i trénink techniky v jízdárně. Penzion samotný i jeho okolí nabízí spoustu příležitostí k relaxaci, ať už přímo v hotelovém wellness, nebo třeba na březích vodní nádrže Skalka. Nezapomeňte taky navštívit město Cheb, které je známé náměstím s komplexem hrázděných domů Špalíček a starým románským hradem. Odpoledne si pak můžete zpříjemnit piknikem nebo si zahrát petanque v parkovém komplexu Krajinka, který je v květnu plný rozkvetlých záhonů květin.

Naplánovali jste si dovolenou v západních Čechách na celý týden? Z dalších zajímavých cílů výletů můžeme doporučit třeba hrad Libá, Seeberg a Vildštejn, nebo návštěvu architektonického skvostu a relaxačního ráje Františkových Lázní.

Kde není vína, není lásky

Aspoň to tvrdil Euripidés, starověký aténský dramatik. Je i pro vás s romantikou spojeno popíjení tohoto lahodného nápoje? V tom případě se v květnu vydejte do Hustopečí. První máj můžete místo pod třešní strávit na tradiční, letos už 56., výstavě vína, kde se představí přes 600 vzorků od velkých vinařství i místních malopěstitelů. A abyste si to pořádně užili, neodjíždějte hned po akci, ale prodlužte si pobyt na několik dní. Ubytovat se můžete v luxusním čtyřhvězdičkovém hotelu Amande Wine Wellness Hotel, který si oblíbil i známý herec Marek Vašut. Není divu, toto místo je vyhlášené nejen svou kuchyní, ale především luxusním wellness. Zamilované dvojice určitě ocení soukromí v sauně nebo v perličkové lázni, která může odstartovat nezapomenutelný večer.

Okolí Hustopečí je ukázkou malebné jihomoravské krajiny. I když v květnu už neuvidíte zdejší mandloňové sady v plném květu, pohled z rozhledny na koruny stromů a zvlněné kopečky je zejména při západu slunce opravdu kouzelný. Navštívit můžete i CHKO Pálava, která je od Hustopečí vzdálená pouhých 15 km. Nad svahy posetými vinicemi se mezi vápencovými skalami tyčí zříceniny Děvičky a Sirotčí hrádek, porostlé žlutě kvetoucími skalničkami. Výlet po Pálavě můžete zakončit v Klentnici ve stylovém Café Fara, proslulém domácí kuchyní, skvělými nápoji i zákusky.

Romantika mezi skalami

Pokud vás to na jaře táhne spíš do lesů, zamiřte na Vysočinu. V květnových dnech tu ještě nebude tolik turistů, ani dětí z letních táborů. Výlet po značených i neznačených cestách vám tak dá dost příležitostí kochat se krásou přírody, ale taky si užít společně strávený čas pěkně v klidu a pohodě.

Jednou z oblíbených turistických lokalit je oblast mezi městy Polička, Svratka a Sněžné. Tady totiž najdete pitoreskní skalní útvary Devět Skal, Čtyři Palice nebo Rybenské Perničky. Sportovněji založené dvojice by si neměly zapomenout vzít kola, cyklistické stezky vás zavedou třeba k zámečku Karlštejn, do Borové s vyhlášenou domácí pekárnou, nebo do historického města Poličky. Ideálním místem na ubytování je Orea resort Devět Skal v Milovech, který je v blízkosti výchozího místa mnoha turistických tras. Ráno si vychutnáte snídani s pohledem na klidnou hladinu rybníka, přes den můžete poznávat krásy okolí a večer si odpočinout v hotelovém wellness centru.

Kouzlo lázní císařovny Sissi

Poslední tip na dovolenou v květnu míří do zahraničí. Nemusíte se ale bát, nebudete potřebovat ani pas, ani shánět letenky, do lázní Turčianské Teplice se pohodlně dostanete i autem. Tím ale veškeré nepohodlí končí, protože zde vás čeká opravdu luxusní pětihvězdičkový hotel Royal Palace. Jeho název není náhoda, součástí komplexu je totiž nádherná neoklasicistní lázeňská stavba Modré zrcadlo, kterou s oblibou navštěvovala císařovna Sissi. Prostory hotelu jsou vybavené ve stylu art deco a doplněné o neotřelé designérské kousky, takže si budete připadat jako v jiném světě. I v samotných lázních se budete cítit královsky, čekají vás tu například unikátní „zlaté koupele“, masáže lávovými kameny nebo indická masáž hlavy. Z procedur budete odcházet jako znovuzrození, s čistou hlavou a výborně naladění. A to je pro společnou dovolenou klíčové. Po takovém odpočinku si mnohem lépe vychutnáte společné procházky po okolí, návštěvu historické Kremnice nebo výstup na některý z vrcholů blízké Velké Fatry.

Letošní květen může být plný skvělých zážitků, které obohatí váš partnerský život a sblíží vás víc, než je možné během uspěchaných pracovních dní. Stačí si jen vybrat správné místo a udělat si čas. Určitě nebudete litovat.

Užijte si volno v máji, měsíci lásky!

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Františkovy Lázně - Hotel a penzion Seeberg
Hustopeče - Amande Wine wellness hotel
Cheb - Resort Stein
Milovy - Orea Resort Devět Skal
Turčianské Teplice - Royal Palace