ČLÁNEK

Tip na výlet k Balatonu: levandulové slavnosti v Tihány

Když se řekne levandule, každého hned napadne Provence. Víte ale, že voňavé lány modrofialových květů můžete obdivovat i v okolí maďarského městečka Tihány? Kdy tam vyrazit a co vás tam čeká kromě všudypřítomné levandule?

Město vinic, levandule i církevních památek

Pokud znáte Balaton a jeho okolí, určitě už jste o Tihány slyšeli. Městečko leží na vulkanickém poloostrově na severní straně jezera a říká se, že je odtud na Balaton nejkrásnější výhled. Turisté celou oblast milují nejen kvůli fotogenickým levandulovým polím, ale jezdí sem i za vínem a krásami přírody. Zdejší kopce a jezera známá jako domov řady druhů vodních ptáků se dají objevovat jen pěšky nebo na kole, protože je tu zakázána automobilová doprava. Zato turistických tras tu najdete opravdu hodně.


 

Nebaví vás toulat se divočinou a spíš na dovolené hledáte místa, kde se psala historie? V Tihány nesmíte vynechat mnišská obydlí vytesaná ve skalách, která jsou zde už od 11.století. Dřív tu stávalo i benediktinské opatství, ale teď je na jeho místě barokní kostel, kde je pochovaný maďarský král Ondřej I.

Červen ve znamení levandulových slavností

Proč se Tihány říká maďarská Provence pochopíte nejlíp, když sem přijedete koncem června. V té době bývají levandule uprostřed kvetení a hlavně se ve městě pořádá levandulový festival. Koupit si ti můžete opravdu cokoliv, co se z levandule dá vyrobit, od lahodného levandulového džemu, přes kosmetiku až po čaje s uklidňujícími účinky. Motivy levandule najdete i na keramice nebo ubrusech a záclonách. Kdybyste se chtěli trochu protáhnout, můžete se projít na nedaleké pole, kde je povolený samosběr levandule. Jinde to ale nezkoušejte, majitelé si pozemky dobře hlídají.


Chcete vědet víc o historii pěstování levandule ve zdejším kraji? Zajděte si do místního muzea s názvem Levandule Ház.

Levandulové slavnosti trvají celý víkend a vy se určitě nebudete chtít vracet domů hned v sobotu. Rezervujte si pokoj v Aquilo Hotel Panorama, který je ideální hlavně pro rodiny s dětmi!

Výlety po okolí - termály Siófok, hrad Sümeg

Chcete v maďarské Provence strávit delší čas? V tom případě se vám budou hodit tipy, kam vyrazit na výlet.

Můžete volno pojmout velmi odpočinkově a zajet si do lázní Siófok. Leží sice na druhém břehu Balatonu, ale to je aspoň příležitost svést se trajektem. Termály Siófok se pyšní přízviskem zážitkové a není to přehánění. Mají atmosféru římských lázní, podzemní saunový svět, ale taky obrovskou plochu aquaparku, kde se vyřádí děti i dospělí.


O něco dál, ale na stejném břehu, jako Tihány, je hrad Sümeg, největší a nejzachovalejší hrad v Maďarsku. Často se tu pořádají různé kulturní akce, třeba hradní turnaje nebo jezdecké show. V hradě samotném je pak velmi zajímavá expozice o životě v pevnosti postavené na konci 13. století. Prohlédnout si můžete hradní kapli, šatlavu nebo kovárnu a ukázat tak dětem dějepis naživo. Za odměnu jim pak slibte návštěvu středověkého zábavního parku na úpatí hradního vrchu.

Tip na letní pobyt - poznejte balatonskou Riviéru

Hned vedle oblíbeného poloostrova Tihány, kousek víc na severovýchod, leží město Balatonfüred, které je známé díky prameni s léčivou vodou a krásné promenádě po březích Balatonu. Zdejší přístav si oblíbili i movití jachtaři, takže se po procházkách budete mít čím kochat. Z Balatonfüredu můžete vyrážet nejen k vodě, ale i na pěší výlety krásnou přírodou nebo se vydat po cyklostezce kolem Balatonu.


Oslovila vás maďarská Provence nebo balatonská Riviéra? Rezervujte si pobyt co nejdřív, ať si už v červnu nebo červenci můžete užívat u Balatonu. Nebo chcete ještě další tipy na ubytování v Maďarsku? Podívejte se na naši nabídku a vyberte si, kam letos pojedete na dovolenou! 


 

 

Tip na výlet k Balatonu: levandulové slavnosti v Tihány
Tip na výlet k Balatonu: levandulové slavnosti v Tihány
Tip na výlet k Balatonu: levandulové slavnosti v Tihány
Tip na výlet k Balatonu: levandulové slavnosti v Tihány
Tip na výlet k Balatonu: levandulové slavnosti v Tihány
Tip na výlet k Balatonu: levandulové slavnosti v Tihány

Sdílet

Poslední články

Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!
Objevte okouzlující svět slovenských termálních lázní

Ubytování v této lokalitě

Balatonakali - Kemp Strand-Holiday
Balatonfüred - Danubius hotel Annabella
Balatonfüred - Danubius hotel Marina
Balatonfüred - Kemp Füred
Révfülöp - Kemp Napfény-Sunlight