ČLÁNEK

Pobyty pro seniory – aktivně vstříc fyzické i duševní kondici

Patříte do věkové kategorie 55+? Využijte toho, že si volno nemusíte vybírat podle prázdnin vašich dětí a jeďte na dovolenou, kdy a kam se vám zachce. Nenechte se zviklat očekáváním okolí, že už byste měli být rozvážnější. Naplánujte si poznávací zájezd, dovolenou na kolech nebo klidně pobyt na horách. Cokoliv, co vám vaše fyzička a peněženka dovolí.

Za dovolenou plnou zážitků nemusíte cestovat do exotických destinací. Pokud se třeba bojíte létat nebo si nedokážete představit týden lenošit u moře, zůstaňte v Česku. Spousta hotelů nabízí mimo hlavní turistickou sezonu levné pobyty pro seniory, takže nešetřete volné dny na prázdniny, ale dopřejte si třeba prodloužený víkend v květnu v místech, kde to ještě neznáte. Nenapadá vás, kam byste jeli? Máme pro vás pár tipů na zajímavá místa v Česku, která stojí za návštěvu.

Jižní Čechy, kraj rybníků, zámků a nekonečných cyklostezek

Jedna z nejmalebnějších částí naší republiky je bezesporu oblast Jižních Čech. Města s nádhernými historickými náměstími, rybníky s hrázemi stíněnými staletými duby, hluboké šumavské hvozdy plné hub a borůvek. Je tu plno míst, kde strávit perfektní prázdniny s dětmi, takže jste Jižní Čechy už určitě někdy navštívili. Teď si ale všechny zdejší krásy můžete vychutnat pěkně v klidu a navíc se věnovat věcem, na které při rodinné dovolené nezbývá čas ani energie.

Turisticky nejoblíbenější jsou například města Český Krumlov, Třeboň, Tábor, Písek nebo Jindřichův Hradec. Díky jejich věhlasu je tu ale rušno od časného jara až do podzimu. Pokud tedy hledáte zajímavá místa, kde si užijete i trochu soukromí, vydejte se do Bechyně. I tady najdete spoustu krásných historických staveb, od gotického františkánského kláštera, přes renesanční zámek až po „bechyňskou duhu“, známý most z počátku 20. století. Dalším z lákadel Bechyně jsou její lázně, které využívají léčivých účinků bahna z místních slatin, ale dopřát si můžete i řadu wellness procedur, antistresových i regeneračních masáží. Aktivní odpočinek s nádechem života na vysoké noze vás čeká v Černické oboře. Tady se totiž nachází golfové hřiště, kde pro zájemce pořádají jednodenní kurzy golfu. A pokud vás tento sport zláká, dopřejte si pár dní odpočinku v krásném zámečku přebudovaném na penzion, který je hned vedle greenu.

Bílé Karpaty – za přírodou i hudbou Leoše Janáčka

Četli jste knihu Žítkovské bohyně a zajímá vás, jak to vlastně na zdejších kopanicích vypadá? Zvolte si jako místo své dovolené Bílé Karpaty. Čeká vás tu nádherná příroda, která ještě není úplně poznamenaná turistickým ruchem. Připravte se na pár dní pořádných výšlapů. Výhled z vrcholů kopců ale rozhodně stojí za to. Zalesněná úbočí, malé, zapomenuté vesničky, kde se u chaloupek pasou ovce a kde si můžete koupit ovčí sýry přímo od výrobců. Po dlouhé procházce jistě oceníte nabídku procedur, které najdete třeba v balíčku „Regenerační pobyt pro seniory“ nebo ve „Wellness pobytu pro aktivní seniory“ v Žítkové.

Nemusíte ale celou dovolenou trávit jen pěšími túrami. V podhůří Bílých Karpat leží oblíbené moravské lázně Luhačovice, známé lázeňskými domy s hrázděnými stěnami a pramenem Vincentky. Své si zde užijí i milovníci kultury, protože se tu pořádá řada hudebních festivalů, například festival Janáček a Luhačovice.

Střední Čechy – historie psaná od K

I když hlavním magnetem Středních Čech je Praha, celý tento kraj je doslova posetý památkami. Karlštejn, Křivoklát, Konopiště, Kouřim nebo stříbrem proslulá Kutná Hora. Posledně jmenované město si zaslouží více než jednodenní výlet. Za tak krátkou dobu byste stěží zvládli navštívit všechny atrakce, které lákají každoročně tisíce turistů. Dominantou města je nádherný gotický chrám sv. Barbory, který je dokonce zapsán na seznamu UNESCO. Historii města a původ jeho bohatství odhalíte v Muzeu stříbra a královské mincovně. Kutná Hora má taky vlastní vinice, takže večer můžete strávit v místních Vinných sklepech kláštera svaté Voršily. Abyste to měli blízko ke všem památkám, doporučujeme ubytování v Hotelu U Kata, kde si můžete navíc vyzkoušet i pivní lázně v místním wellness centru.

Věk je jen číslo. Nenechte se omezovat tím, co máte v občance, a vyberte si dovolenou přesně podle vašich představ!

Pobyty pro seniory – aktivně vstříc fyzické i duševní kondici - Pobyty pro seniory – aktivně vstříc fyzické i duševní kondici

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Bechyně - Hotel Panská
Bechyně - Pension MLÝN NA PRÁDLE
Bechyně - Penzion Černická obora
Kutná Hora - Hotel U Kata
Žítková - Hotel KOPANICE