ČLÁNEK

Jarní prázdniny: čas na výlety po Čechách!

Jarní prázdniny většina z nás tráví na horách. Co ale dělat, když nelyžujete? Zkuste využít prodlužujících se dní na poznávání zajímavých míst v ČR. Naše tipy na výlety se vám mohou hodit i tehdy, pokud už vám lyžování bude připadat příliš jednotvárné.

Kam na horách bez lyží

Říká se, že při dovolené na horách vás krize a únava přepadne třetí den. Abyste nezůstali jen sedět v pokoji před televizí, naplánujte si návštěvu nějakého zajímavého místa v okolí. Ideálně tak, abyste se moc nenachodili, ale užili si fajn den. V Harrachově v Krkonoších můžete navštívit Hornické muzeum, v Jeseníkách třeba lázně Velké Losiny a v Jizerských horách iQPARK Liberec. Tohle vědecko-zábavné centrum si užijete sami i s dětmi. V rámci jarních prázdnin zde navíc probíhají zábavné workshopy, vyzkoušíte si třeba práci v laboratoři nebo skládání Rubikovy kostky na čas.

Pokud trávíte jarní prázdniny na Vysočině, vyhraďte si čas na návštěvu Žďáru nad Sázavou. Kromě proslaveného Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře je tu zámek, který je volně přístupný celou sezonu, a další krásné historické stavby. Žďár láká také milovníky modelů železnic, Modelové království železnic je jedno z největších v Česku a svou propracovaností zaujme nejen skalní fanoušky, ale i běžné návštěvníky.

A až budete mířit do skiareálů kolem Nového Města na Moravě, zastavte se přímo v Novém Městě na Vratislavově náměstí. Restaurace kávaření Na patře je sice v provozu krátce, ale už stihla získat pověst nejlepšího podniku v okolí. Stylový interiér, jídla z lokálních surovin, výběrová káva a domácí pečivo a zákusky, to vše podle nejnovějších trendů, ve vás vyvolají nezapomenutelný dojem a touhu se sem vrátit znovu.

Po stopách české historie

Historie naší země koncentrovaná na jednom místě? Tak přesně takhle se můžete cítit v Praze. Každý určitě zná siluetu Pražského hradu, katedrálu sv. Víta, Václavské náměstí a Staroměstský orloj. Tohle jsou ale místa, kde bez ohledu na sezonu je pořád plno turistů. Kam tedy zajít, abyste si užili něco z historie, ale zároveň se nestrkali v davu?

Velkým lákadlem a místem s tajemnou atmosférou je určitě Židovské město (nynější Josefov). Poznejte místa, kde chodil rabbi Löw, stvořitel bájného Golema.

Pokud se chcete dozvědět něco víc o Praze za doby Karla IV., nenechte si ujít výstavu v Domě U Zlatého prstenu na Týnské ulici.

Netradiční kulinářský zážitek vám nabídne proslulá vietnamská tržnice Sapa, kde se budete cítit, jako byste se přenesli někam do jihovýchodní Asie.

A protože Praha nabízí opravdu širokou paletu zážitků, bylo by škoda tu strávit jen jeden den. Ubytování poblíže centra, ale za rozumnou cenu, najdete třeba v Hotelu Markéta na Praze 6.

Výlet na jeden či dva dny si můžete udělat i do dalšího krásného středočeského města, proslaveného těžbou stříbra. Kutná Hora byla ve středověku téměř tak významným městem, jako samotná Praha. Dodnes můžete obdivovat monumentální chrám svaté Barbory, jemuž vtiskl podobu Jan Parléř, syn Petra Parléře, proslulého architekta chrámu sv. Víta v Praze. Centrum města si uchovalo svůj středověký ráz. A když se podíváte z výšky jedné z teras, budete mít pocit, jako byste se ocitli v některém z měst severní Itálie.

Poznejte tradice předků

Máte pocit, že všechny historické památky velkých měst ukazují život pouze těch bohatých a vyvolených? Málokdo z nás má modrou krev, a tak není špatné podívat se i do míst, kde žili ti chudší. Výbornou příležitost poznat život našich předků budete mít na dovolené v Beskydech. Až vás omrzí lyžování, sjeďte do údolí Bečvy a navštivte Rožnov pod Radhoštěm. Zde se nachází největší český skanzen – Valašské muzeum v přírodě. Teď v zimě se můžete těšit třeba na Masopustní veselici nebo soutěž o nejlepší valašskou klobásu a tlačenku.

Chcete poznat na vlastní kůži místa, kde se zastavil čas snad před více než sto lety? V tom případě si do navigace zadejte lokalitu Žítková. Zní vám ten název povědomě? Aby ne, tento kraj v posledních letech proslavila brněnská spisovatelka Kateřina Tučková svou knihou Žítkovské bohyně. I když dnes už (prý) žádná z místních žen zázračné uzdravení těla či duše nenabízí, staví se tu penziony a turistů je tu čím dál víc, atmosféra starých časů ještě nevyprchala. Můžete si tu prohlédnout domek, kde přebývala poslední žítkovská bohyně Irma Gabrhelová a který vypadá, jako by si jen odskočila k někomu na návštěvu. Možná i vy ucítíte dotek pozitivní léčivé energie, která tu prý po bohyních zůstala. A kdyby ne, potěšit můžete aspoň svoje chuťové buňky výborným ovčím sýrem místní výroby.

A v zimě, kdy Bílé Karpaty pokrývá sníh a z kopaničářských domků stoupá kouř z komínů, se tu budete cítit opravdu jako na konci světa.

Tipů, kam se vydat o jarních prázdninách, je opravdu mnoho. Záleží jen na vás, jak daleko se vám bude chtít cestovat.

Jarní prázdniny: čas na výlety po Čechách! - Česká republika Morava Beskydy - Zimní pohled na Lysou horu
Jarní prázdniny: čas na výlety po Čechách! - Česká republika Morava Beskydy - Pustevny zima

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Liberec - Wellness hotel Babylon
Milovy - Orea Resort Devět Skal
Praha 1 - Hotel Elysee
Praha 10 - Apartmány Prosperita
Praha 4 - Hotel Inos
Praha 5 - hotel KAVALÍR
Praha 6 - hotel MARKÉTA
Praha 7 - Hotel Belvedere
Praha 9 - Camping Sokol
Praha 9 - Hotel Marie - Luisa
Rožnov p. Radhoštěm - Wellness hotel Energetic
Žítková - Hotel KOPANICE