ČLÁNEK

Dovolená v Česku – tipy na místa známá i zapomenutá

O Vánocích na Kanáry, na hory do Rakouska a v létě do Egypta? Určitě je fajn nesedět doma a raději cestovat po světě, zvlášť když letenky koupíte na pár kliků a last minute zájezdů je všude plno.

Občas ale pro samé exotické destinace zapomínáme, že stejně krásná místa jsou i u nás. A nemusí jít jen o turisticky zprofanované lokality, jako je Pražský hrad, Karlštejn, Sněžka nebo Radhošť. Která místa byste si měli zařadit na letošní seznam tipů na dovolenou v Česku?

Zpátky do lesů

Inspiraci z trampské písničky nemusíte brát doslova. I když jsou noci pod širákem pro někoho lákavé, stejně tak dobře si můžete vybrat nějaký penzion jako základnu a odtud vyrážet do okolí, ať už na pěší, nebo i cyklistické výlety.

Krásné trasy najdete třeba v moravských Chřibech. Jako výchozí bod vám může sloužit vesnice Modrá, známá svým archeoskanzenem a expozicí se sladkovodními rybami Živá voda. V Chřibech vás pak čekají kilometry lesních cest ve stínu vzrostlých buků.

Kdo rád pátrá po stopách minulosti, může se vydat objevovat pozůstatky nedokončené Baťovy dálnice. Betonová torza uprostřed lesů mají rozhodně svou atmosféru. Výlet do dávnější historie vás čeká při výjezdu na kopec zvaný Klimentek, kde prý kázali svatý Cyril a Metoděj. O něco dál leží hrad Cimburk nebo známější a zachovalejší Buchlov.

Další tip na toulání se lesy je dovolená v jižních Čechách, konkrétně v oblasti České Kanady. Tento rozlehlý přírodní park totiž opravdu připomíná severoamerickou divočinu, ať už skladbou lesů, malými rybníky a mokřady ohraničenými žulovými balvany, nebo třeba bizoní farmou v obci Veslov. Mimo přírodní krásy zde můžete obdivovat majestátní zříceninu hradu Landštejn nebo renesanční centrum Slavonic, kde se dá i ubytovat.

Pravda je ve víně

Slunná jižní Morava je jako stvořená pro pohodovou dovolenou. Je tu také řada cyklistických tras, většina z nich je ale po rovině, takže se rozhodně neunavíte. O to víc se můžete kochat nádherou krajiny, které se ne nadarmo říká česká Provence.

Z míst, která byste rozhodně neměli minout, je třeba zmínit město Znojmo, plné historických památek, nebo Pavlovské vrchy, pod kterými leží hned několik vinařských obcí.

Pokud si chcete víno dopřát nejen v podobě tekutého moku, doporučujeme ubytování ve čtyřhvězdičkovém Amande wine wellness hotelu. Nabízejí zde jedinečné wellness procedury, při kterých se používá vinná kosmetika. Pobyt v tomto hotelu potěší i vaše chuťové buňky, zdejší kuchyně má totiž vynikající pověst.

Z Babiččina údolí k československému opevnění

Zatímco jižní Morava ve vás zanechá vzpomínky na prolenošené dny strávené kocháním se krajinou a ochutnáváním vína, návštěva východních Čech má úplně jinou atmosféru. Je tu sice oblíbené Babiččino údolí s romantickým ratibořickým zámkem, ale hlavně řada velmi zachovalých pevností, postavených na ochranu československých hranic před druhou světovou válkou.

Milovníkům historie doporučujeme ubytovat se v Náchodě, protože odtud to budou mít blízko nejen do majestátní pevnosti Dobrošov, ale i do srubu Březinka, který je díky nadšencům z Klubu vojenské historie zařízený autentickým vybavením z 2. světové války.

V létě ale spíš než ponuré zdi pevností oceníte blízkost vodní nádrže Rozkoš, přezdívané Východočeské moře. Je rájem pro surfaře, rybáře, ale i ornitology, kteří jezdí pozorovat velkou kolonii racků u Rovenské hráze a řadu jiných vodních ptáků v bažinatém území u vísky Šeřeč.

Už máte vybráno, nebo si chcete ještě projít naši kompletní nabídku letošních pobytů v Česku? Věříme, že i dovolená v tuzemsku vám přinese stejně úžasné zážitky, jako při cestování do zahraničí.

Dovolená v Česku – tipy na místa známá i zapomenutá

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Česká Skalice - Hotel Holzbecher
Hustopeče - Amande Wine wellness hotel
Modrá - Hotel Skanzen
Náchod - Hotel Tommy
Slavonice - Hotel Pivoňka
Znojmo - Hotel Happy Star