ČLÁNEK

Cyklodovolená v Česku a více jak 2000 km cest

Rozhodli jste se letos odpočívat aktivně, trochu si zlepšit fyzičku, a zjistili jste, že nejlíp vám to jde na kole? V tom případě toho využijte i na dovolené v Čechách.

Nemusíte zrovna absolvovat trasu Tour de France. Stačí si vybrat některou z mnoha cyklotras v Česku, které vás zavedou k vinným sklípkům i na hřebeny našich hor. Které kouty naší republiky mají mezi cyklisty nejlepší pověst?

Okolo Třeboně k Rožmberku a na zámek Hluboká

Dovolená v jižních Čechách se dá trávit několika způsoby. V horkém létě vás asi nejvíc bude lákat odpočinek u některého z mnoha rybníků, opalování a relax ve vodě. Ti aktivnější se ale pravděpodobně po dvou dnech začnou nudit.

I když je tento kraj rájem pro vodáky, v posledních letech vám nápad zkusit splout Lužnici nebo Vltavu může překazit nízký průtok. Na kole vás to ale trápit nebude. Sice zažijete míň adrenalinu, ale aspoň si odpočinete.


Dobrým výchozím místem pro cyklovýlety je Třeboň, odkud můžete zamířit směrem k Jindřichovu Hradci po evropské Greenway Rožmberského dědictví nebo na druhou stranu k rakouským hranicím. Zdatní cyklisté si mohou udělat vícedenní výlet a projet celou Greenway až k Českému Krumlovu a zámku Hluboká nad Vltavou.

Jižní Morava – kraj vína i přírodních krás

Zatímco v jižních Čechách si budete dodávat energii a vitamín B pivem, při dovolené na jižní Moravě určitě ochutnejte vína z místních sklípků. Tam vás zavedou vinařské stezky.

Když se zastavíte třeba v Dolních Věstonicích a budete se kochat výhledem na Pálavu a vodní plochu Nových Mlýnů, budete si připadat jako někde na jihu Itálie. Vápencové masivy ale umí být v létě dost rozpálené, takže delší cyklovýlety si naplánujte spíš někam do zeleně.

 

Pod Pálavou se stačí napojit na Mikulovskou cyklostezku, která vede až do rozsáhlého parku zámku Lednice a dál do Valtic. Po cestě se můžete kochat památkami jako je třeba Chrám Tří Grácií nebo Dianin chrám.

Další oblíbenou lokalitou je třeba rozsáhlá obora Soutok, jejíž cesty vás provedou zbytky původních lužních lesů na dolním toku řeky Moravy. I samotná cesta po břehu největší moravské řeky je příjemná a dostanete se po ní až do Hodonína.

Vysočina – cyklodovolená mezi skalami a rybníky

Zdatnější cyklisté si pro svou letošní letní dovolenou mohou vybrat pobyt na Vysočině. Jako základna je ideální obec Milovy, kde si v případě velké únavy můžete dát den odpočinku u rybníka. Nerelaxujte ale dlouho, protože byste nemuseli stihnout navštívit zdejší proslulé skalní útvary.

Je opravdu z čeho vybírat. Jednodenní cyklovýlet vás zavede k Dráteníčkům, Čtyřem palicím nebo Devíti skalám, přibalit ale můžete i celtu na spaní pod širákem a vydat se zkoumat okolí Rybenských Perníčků a Karlštejna, který ale nezaložil Karel IV. Milovníky adrenalinu určitě potěší i návštěva singltreků a tratí MTB poblíž Nového Města na Moravě.

Mohli bychom vyjmenovat i mnoho dalších míst, kde strávit pohodovou cyklodovolenou. Ale jejich objevování už necháme na vás. Rozhodně ale při projížďkách získáte jiný pohled na krajinu a hlavně, uděláte i něco pro svou fyzičku. Stačí jen vybrat, který kraj chcete prozkoumat.

Cyklodovolená v Česku a více jak 2000 km cest
Cyklodovolená v Česku a více jak 2000 km cest
Cyklodovolená v Česku a více jak 2000 km cest

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Hodonín - Hotel Panon
Jindřichův Hradec - Hotel Frankův Dvůr
Koloděje nad Lužnicí - Kemp Prima
Milovy - Orea Resort Devět Skal
Nová Bystřice - Amenity resort Česká Kanada
Nové Město na Moravě - Hotel Ski
Třeboň - Hotel Zlatá Hvězda
Valtice - Hostel Valtice