ČLÁNEK

Za vínem po Jižní Moravě na kole i pěšky

My máme rádi víno, milujeme krásné ženy a zpěv…“

Možná si vzpomenete, že přesně takto začínala znělka z oblíbeného seriálu Vinaři. Nešlo sice o bůhvíjak hlubokomyslný příběh, ale dechberoucí záběry na jihomoravské vinice rozhodně stály za to. A v tomto případě si filmaři ani nemuseli nic přikrášlovat pomocí počítačových efektů. Poznejte jejich krásu na vlastní oči. Celá Jižní Morava je protkaná stovkami kilometrů vinařských stezek, které vedou historickými centry měst, mezi vinicemi až do lesů Chřibska nebo NP Podyjí. Co byste si rozhodně neměli nechat ujít?

Po stopách Cyrila a Metoděje

Říká vám něco svatý Klimentek nebo hradiště Mikulčice? Jestli ne, nemusíte se cítit nijak méněcenně. V souvislosti s věrozvěsty se totiž mluví především o Velehradě. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o oblíbené poutní místo a zastávku na Vinařské stezce Rulandského bílého, davům se zde nevyhnete.

Výlet do Chřibských vrchů, kde se nachází Hradisko sv. Klimenta, slibuje více klidu. Zdejší rozsáhlé bukové lesy jsou protkané řadou turistických stezek, které vás zavedou nejen k místu původního velkomoravského osídlení, kde se bratři ze Soluně zdržovali poměrně často, ale i na vyhlídku s názvem Kazatelna nebo na hrad Cimburk u Koryčan.

Hradiště Mikulčice je až téměř na hranicích se Slovenskem. Návštěva ale rozhodně stojí za to, protože historie tu na vás dýchá na každém kroku. Vědci předpokládají, že právě zde bylo “hlavní město” velké Moravy. Svědčí o tom archeologické nálezy výstroje a výzbroje velmožů i prostého lidu i zbytky staveb.

Z Mikulčic to máte už jen pár kilometrů do Hodonína. Vyzkoušejte plavbu po Baťově kanále, osušte se na Moravské Sahaře a den zakončete na terase hotelu Panon se sklenkou v ruce.

Stezka krajem André

Pokud máte volný víkend a u vody už se nudíte, udělejte si krátký cyklovýlet. Po cestě vás čekají nejen vinné sklepy, ale i několik rozhleden, ze kterých se můžete kochat vyhlídkou na nekonečné řádky vinic nebo na Pálavu a rozlehlou vodní plochu Novomlýnských nádrží. Doporučujeme cestu začít ve Vrbici a skončit v Hustopečích v oblíbeném Amande wine wellness hotelu. Cesta má pouhých 19 km, takže ji pohodlně stihnete během jednoho dne. Pokud vás ovšem nezláká pobyt v Republice Kraví Hora. Tak pojmenoval spolek vinařů z Bořetic oblast poblíž Hustopečí, kde se na jednom místě nachází přes 200 vinných sklípků.

Za historií do Znojma

Víno se neřadí k vašim oblíbeným nápojům, ale chlad sklípků je vám v létě velmi sympatický? V tom případě si určitě užijete výlet do Znojma, kde můžete bloudit místním podzemím, nejrozsáhlejším komplexem v Česku. Až už vám bude moc zima, vydejte se na procházku křivolakými uličkami, které ústí na místech s překrásnými výhledy na celé město. Jednou z dominant, kterou můžete obdivovat, je románská rotunda Panny Marie a sv. Kateřiny, jediná dochovaná památka z doby prvních Přemyslovců.

Zatímco o Přemyslovcích si budete číst jen na informačních panelech, Jana Lucemburského možná potkáte osobně. Právě tato postava totiž každý rok v září zahajuje proslulé slavnosti Znojemské historické vinobraní. Na své si tu přijdou nejen milovníci dobrého pití a jídla, ale i kulturní program je tak bohatý, že nebudete vědět, co si vybrat dřív. Na Masarykově náměstí si užijete hvězdy pop music, Václavské náměstí se každoročně promění ve festival středověké hudby a šermířských vystoupení a i program pro děti je velmi bohatý.

O týden dřív se můžete naladit na Pálavském vinobraní, které probíhá v Mikulově. Pod patronací Václava IV. si i tady užijete rytířský turnaj, kejklíře, ohňovou show nebo ochutnávky vína s gastronomickými specialitami. Pozdní odpoledne a večery se ale nesou v čistě současném duchu, kdy místo cister a fléten zní Olympic, Ewa Farna nebo Vojta Dyk.

Chcete si užít spíš tradiční sběr hroznů, cimbálku a posezení u burčáku ve sklípku některého menšího vinařství? Pak sledujte aktuality ze Strážnice, Mutěnic, Moravské Nové Vsi nebo Velkých Pavlovic. Tam ještě potkáte tradice jako je jízda králů, zarážení hory, slavnostní lisování vína nebo hodový průvod s muzikou.

Za vínem po Jižní Moravě na kole i pěšky

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Hodonín - Hotel Panon
Hustopeče - Amande Wine wellness hotel
Znojmo - Hotel Happy Star