ČLÁNEK

Ochutnejte pověstné víno králů na Festivalu tokajského vína v Maďarsku!

Milujete dobré víno? Nečekejte na podzimní vinobraní a zajeďte si do Maďarska do oblasti Tokaje na Festival tokajského vína. Čekají vás nejen skvělé chuťové zážitky, ale i spousta kultury. Okolí Tokaje je navíc velmi malebné a nabízí přírodní krásy i spoustu památek.

Tajemství sladkého vína – plíseň, která pomáhá

Světoznámou vinařskou oblast Tokaj najdete na severovýchodě Maďarska, pár desítek kilometrů od slovenských hranic. Víno tu pěstují už skoro tisíc let a typické tokajské aszú prý vzniklo úplně náhodou.

 

Podle legend to bylo ve středověku, kdy do Maďarska vtrhli Turci a lidé se před nimi museli skrývat. Nemohli se starat o vinice a uteklo jim období pravidelného vinobraní. Když se později na vinice vrátili, viděli, že na keřících zůstaly scvrklé, vysušené bobule obalené plísní (cibéby). Aby zachránili aspoň něco z úrody, bobule sklidili a většinu použili na výrobu vína. Na jaře pak zjistili, že je mnohem sladší než kdy předtím, a začali nechávat sklizeň na později zcela záměrně. Recepty na výrobu vína, které pochází ze 16. století, se používají dodnes.

Pravé tokajské se vyrábí z odrůd Furmint, Muškát žlutý a Lipovina a vždy jde o víno bílé.

Festival tokajského vína láká na ochutnávky a letní pohodu

„Toto je víno králů a král vín“, říkal o tokajském víně francouzský král Ludvík XV. Vy si můžete užít toto potěšení na začátku června, kdy se ve městě Tokaj koná tradiční Festival tokajského vína. Během prodlouženého víkendu se otvírají všechny galerie a muzea, na náměstích je řada stánků s vynikající místní kuchyní a hlavně všudypřítomné víno. Posedět můžete nejen ve sklípku nebo v restauraci, ale i ve většině parků. Ty se totiž promění v příjemné zahrádky s posezením, ochutnávkami vína a bohatým kulturním programem. Během odpoledne probíhají koncerty jazzu, popových kapel, ale potkáte tu třeba i muzikanty s cimbálem. Nikdo nikam nespěchá, prostě pohoda, jako by už probíhaly letní prázdniny.

 

Myslí se i na děti, které tu mají spoustu atrakcí, divadla a další program.

Náš tip: Kromě obcházení stánků v centru města si udělejte čas i na návštěvu zámku, který patřil rodu Rákocziů. Je to barokní stavba s nádhernou štukovou výzdobou zdí, ale většina návštěvníků sem míří hlavně kvůli Rákocziho sklípku. V podstatě je to rozsáhlá síť podzemních chodeb, budovaná prý několik století. Dnes se tyto obrovské prostory používají na skladování vína a i tady se nevyhnete ochutnávce.

Za prohlídku stojí mimo jiné i centrum města s radnicí a Tokajské muzeum. Tokajské muzeum, v 18. stol. původně řecký obchod, vystavuje snad vše o historii Tokaje, regionu Tokaj-Hegyalja a produkci vína.

Od vína na skok do středověku

Ve stejnou dobu, jako Festival tokajského vína, probíhá o 20 km dál ve městě Sárospaták u místního hradu jedna z největších maďarských historických slavností. Začátek června je totiž zasvěcený svátku sv. Alžběty a připomínce bitvy z roku 1458, která znamenala první velkou porážku husitů. Když sem v tuto dobu přijedete, čeká vás bohatý program, od rekonstrukce bitvy, přes vystoupení dobových tanečních a hudebních skupin, střelba z luku a kuše, ukázky jezdeckého umění, spousta stánků s řemeslnými výrobky a samozřejmě velký výběr občerstvení včetně místního vína.

 

Přírodní krásy tokajské vinařské oblasti

Ochutnávat místní speciality byste mohli určitě několik dlouhých dní. Ale když už se do této části Maďarska vypravíte, bylo by škoda zůstat jen na jednom místě. Začít můžete třeba nenáročnými procházkami kolem vinohradů, kde se vám budou otvírat nádherná panoramata.

Kdo si chce protáhnout nohy o něco víc, může vyrazit na hrad Boldogkő, odkud je dechberoucí výhled do kraje a hlavně spousta romantických zákoutí, kde se vyřádí milovníci selfie fotek.

 

Nemusíte ale jen chodit pěšky. Celou tokajskou oblastí protéká řeka Tisza, oblíbená mezi vodáky, a to i těmi svátečními. Klidně si tu půjčte kajak nebo kanoi a vyzkoušejte si to!

Jste spíš milovníci dovolené na kolech? Vydejte se na průzkum oblasti Horní Tiszy, kde na vás čekají krásné malé kostely s dřevěnými zvonicemi, bohatě zdobené středověkými freskami.

Pokud máte začátkem června volno, určitě si nenechte letošní Festival tokajského vína ujít. A kdybyste si chtěli udělat delší dovolenou, podívejte se na naši nabídku ubytování v oblasti Egeru, která je od Tokaje pár desítek kilometrů a nabízí skvělé termální lázně.

Ochutnejte pověstné víno králů na Festivalu tokajského vína v Maďarsku!
Ochutnejte pověstné víno králů na Festivalu tokajského vína v Maďarsku!
Ochutnejte pověstné víno králů na Festivalu tokajského vína v Maďarsku!
Ochutnejte pověstné víno králů na Festivalu tokajského vína v Maďarsku!
Ochutnejte pověstné víno králů na Festivalu tokajského vína v Maďarsku!
Ochutnejte pověstné víno králů na Festivalu tokajského vína v Maďarsku!

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Eger - Apartmány Napfény
Eger - Hotel Eger & Park
Eger - Penzion Bacchus