ČLÁNEK

Za burčákem a vínem na Jižní Moravu – festivaly na podzim 2021

Máte už plány na zářijové víkendy? Pokud milujete víno, nenechte si ujít právě začínající sezónu burčáku a vinobraní. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších vinařských akcí, které se letos konají. Zároveň vám dáme i tipy, kde se ubytovat a kam vyrazit na výlet, pokud se rozhodnete na chvíli opustit koštovací sklenky a jít si provětrat hlavu.

​Vinařské t(r)ipy na Znojemsku

Jestli jste se letos druhý zářijový víkend chystali na největší a nejstarší vinařský festival Jižní Moravy, máme pro vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Historické vinobraní, tak jak ho znáte, s množstvím stánků v centru Znojma, bohužel nebude.

Přímo ve Znojmě se letos koná jen rytířský turnaj s doprovodným programem ve středověkém ležení, víno a burčák nabídnou místní vinotéky.

Stejně jako loni se ale můžete vypravit přímo ke zdroji lahodného moku, čekají vás totiž otevřené sklepy v řadě obcí v okolí Znojma. Vinaři ze Šatova, Konic a Popic, Vrbovce, Božic, Nového Šaldorfa, Havraníků, Chvalovic, Dobšic, Jaroslavic, Horních Dunajovic nebo také ze Znovínu Znojmo a Vinařství LAHOFER si připravili řadu degustací i s doprovodným programem a živou hudbou.

 

Vinařské tripy můžete začít i skončit v obci Hnanice v krásném čtyřhvězdičkovém hotelu Happy Star, který nabízí nejen luxusní ubytování, ale i privátní wellness. Hotel je také vyhlášený výbornou kuchyní a personálem, který vám splní všechna vaše přání. Až se ráno nasnídáte, můžete vyrazit na výlet do nádherné přírody NP Podyjí a degustace vín si nechat na odpolední hodiny.

Další zajímavou aktivitou je o týden později Tour de burčák, cykloturistická aktivita se zastávkami ve vinných sklípcích.

​Pálavské vinobraní – víno, burčák a zpěv

Mikulovský festival měl pauzu loni, ale letos už se návštěvníci můžou opět těšit na kulinářské zážitky, širokou nabídku vína i burčáku a hlavně na bujaré veselí při koncertech popových hvězd i místních folklorních souborů. Pálavské vinobraní probíhá od čtvrtka 9. 9. do neděle 12. 9. 2021.

Pokud si chcete udělat výlet s dětmi, určitě se v době slavností stavte na Kozí hrádek, kde bude spousta historických her a netradičních soutěží. V areálu zámku vás čekají dravci, kejklířská a divadelní představení a spousta dílniček, kde si děti vyzkouší řemeslo hrnčířské nebo mincmistrovské. Dospělí se můžou zapojit do klasického zpracování hroznů na ručním mlýnku a vylisovat si vlastní čerstvý hroznový mošt.

 

​Retrovíkend ve Valticích

Zatímco v Mikulově a ve Znojmě přijdete během vinobraní doslova k hotovému, během Retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů ve Valticích si cestu vína vyzkoušíte pěkně od začátku, od sběru hroznů. Akce, která se koná 18. 9. 2021, z vás udělá Starce na chmelu, respektive na vinohradě, přesně v duchu šedesátých let. A to včetně svačiny v podobě škvarkové pomazánky a zpěvu budovatelských písní! K této akci se hodí i ubytování v místním hostelu, kde za noc zaplatíte ani ne pětistovku. V neděli se pak můžete vydat na výlet do Lednice, projít si zámek a krásné zahrady nebo zamířit na romantický Janohrad.

​Burčákové slavnosti v Hustopečích

Hustopečské burčákové slavnosti uzavírají sezónu jihomoravského vinobraní, konají se totiž až první víkend v říjnu. Městem během slavností projde historický průvod, chybět nebudou ani vinaři a zástupci řemeslných cechů.

Protože je to ale lehce recesistická akce, možná vás ve městě zastaví burčáková policie a bude chtít vědět, co je to Burčáková unie a jakou hodnotu má platidlo zvané Búro. Nebo vás budou chtít obrátit na víru v Kvasinku vinnou! Stručně řečeno, nudit se určitě nebudete!

 

Pokud plánujete v Hustopečích zůstat celý víkend, rozhodně vyzkoušejte ubytování v luxusním čtyřhvězdičkovém Amande Wine Wellness Hotel. Je vyhlášený zážitkovou gastronomií, ale hlavně unikátními wellness procedurami s využitím vlastní kosmetické řady z hroznů. Čeká vás široká nabídka masáží, uvolňujících koupelí a kosmetických procedur, jako je třeba peeling rozdrcenými hroznovými jádry nebo matolinový zábal.

Amande Wine Wellness hotel je taky ideálním ubytováním pro romantický víkend, plný párových wellness procedur, ochutnávek vína a skvělého jídla.

Vybrali jste si, kde letos budete hledat pravdu ve víně? Bude to Znojmo, Valtice, Mikulov, nebo si jen zajedete na cyklovýlet do některého z vinných sklípků? Pokud si potřebujete zařídit ubytování, podívejte se do našeho katalogu a vyberte si, co vám bude nejvíc vyhovovat.

Za burčákem a vínem na Jižní Moravu – festivaly na podzim 2021
Za burčákem a vínem na Jižní Moravu – festivaly na podzim 2021
Za burčákem a vínem na Jižní Moravu – festivaly na podzim 2021
Za burčákem a vínem na Jižní Moravu – festivaly na podzim 2021

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě

Hustopeče - Amande Wine wellness hotel
Valtice - Hostel Valtice
Znojmo - Hotel Happy Star