ČLÁNEK

Zakončete čas letních dovolených v termálech

Vyrazit na dovolenou do termálů na konci léta má řadu výhod. Počasí bývá slunečné, ale bez tropických veder, takže budete mít víc chuti poznávat okolí. Relax ve venkovních bazénech, v sauně i při nejrůznějších procedurách si můžete nechat třeba na večer. Budete tak mít víc soukromí než uprostřed sezóny, kdy lázně čelí náporu turistů. A které termální lázně byste rozhodně měli vyzkoušet?

Z bazénu až na vrcholky hor

Pokud se rozhodnete strávit pár dní ve slovenských termálech v podhůří Tater či Malé Fatry, nezapomeňte si kromě plavek a ručníku přibalit i pořádné pohorky. Babí léto přeje výletům a bylo by škoda nechat si ujít krásu slovenských hor.

Sázkou na jistotu je návštěva Bešeňové. Na první pohled malá vesnice nedaleko Rožumeroka ukrývá jedny z největších termálních lázní na Slovensku, které kromě bazénů s léčivou vodou nabízí i spoustu zábavy v aquaparku. Nebojte se proto vzít s sebou i děti.

Pokud nejste příznivci organizované zábavy, stačí si vzít mapu a vybrat si některou z turistických tras. Zavedou vás třeba ke archeoskanzenu Havránok na břehu nádrže Liptovská Mara. Právě zde stávalo keltské hradiště se svatyní, které bylo ve své době významným obchodním centrem. Dnes tu můžete spatřit rekonstrukce tehdejších obydlí a opevnění a navíc se pokochat nádherným výhledem na vodní plochu obklopenou vrcholky hor.

Přírodní krásy vás čekají i přímo nad Bešeňovou, díky vývěrům minerálních pramenů tu vznikly malebné skalní útvary, tzv. travertinové kopy. Při návštěvě nezapomeňte ochutnat Bešeňovský medokýš, jeden z pramenů, který zde vyvěrá.

Ty opravdové horské túry si nejlépe užijete při pobytu ve Vysokých Tatrách v horském středisku Nový Smokovec. Odsud vedou trasy na Gerlachovský nebo Slavkovský štít a hlavně na oblíbenou hřebenovku kolem proslulých tatranských ples. Vycházky do hor vám doporučí i v rámci lázeňské terapie, protože čistý vzduch je tím nejlepším lékem na nemoci dýchacích cest. A pokud po dlouhé procházce rádi relaxujete, navštivte třeba Aquacity Poprad nebo Thermalpark Vrbov.

Za maďarskými kovboji do rovinaté pusty i do bukových lesů kolem Egeru

Győr nebo Mosonmagyaróvár, to jsou maďarská lázeňská města, která díky poloze relativně blízko hranic netřeba představovat. Pokud ale chcete spojit relax v termálech s poznáváním maďarské přírody, vyplatí se cestovat trochu dál. Třeba až do jihovýchodního cípu Maďarska, kde se rozkládá národní park Hortobágy. Tvoří ho unikátní maďarská pusta, s napajedly a stády šedého skotu, které dodnes hlídají čikóšové, tzv. kovbojové pusty. Dnes už je jejich umění hlavně turistická atrakce, ale dřív to byla nutnost k zajištění obživy. Asi dvacet kilometrů od národního parku leží lázně Hajdúszoboszló, které se pyšní největším venkovním termálním areálem (30 ha) v Maďarsku. Ale zábavu si tu najdete při každém počasí, vnitřní areál Aqua Palace totiž nabízí spoustu atrakcí pro děti i dospělé. V Hajdúszoboszló je možné využít také široké nabídky další aktivit: tenis, jízda na koni, minigolf, rybaření, bowling nebo si užít jízdu vyhlídkovým vláčkem.

I když rovinaté pláně mají své kouzlo, někomu by mohly chybět lesy, které v Česku potkáte za každou vesnicí. Vypravte se za nimi do severního Maďarska, oblasti, která je turisty trochu opomíjená. Ideálním dopravním prostředkem je tu kolo, ale bude to chtít mít trochu fyzičku. Na druhou stranu, každé stoupání se vám odmění nádhernými výhledy na zalesněnou krajinu. A pokud přece jen zatoužíte po odpočinku, navštivte historické město Eger a blízké lázně Egerszalók. Připravte se ale na velký kontrast. Zatímco na cestách narazíte jen občas na malou zapadlou maďarskou vesničku, lázně vás rázem přenesou zpět ke všem vymoženostem 21. století.

Jak vidíte, i z pobytu v lázních se může stát docela akční dovolená. Ale má jednu výhodu, až se budete cítit unaveně, můžete se bez obav naložit do bazénu s léčivou vodou s vědomím, že pro své zdraví děláte to nejlepší.
Zakončete čas letních dovolených v termálech

Sdílet

Poslední články

Jarní termální hody Spirit Sárvár: „Husákova“ islandská voda a ryba sv. Petra
Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!

Ubytování v této lokalitě