ČLÁNEK

Milevsko - severní brána Jižních Čech

Jak se snadno a rychle seznámit s Milevskem?


Pokud zavítáte do města Milevska třeba jen na jeden den, doporučujeme vám vydat se po trase Prohlídkového okruhu města Milevska, který vás postupně provede po nejzajímavějších a nejvýznamnějších atraktivitách města. Jedná se o nenáročný okruh v délce zhruba 5 km, který je vhodný i pro děti či kočárky. Okruh začíná a končí u Turistického informačního centra Milevsko (budova městské spořitelny - náměstí E. Beneše 6) a na jeho trase je instalováno celkem 7 informačních cedulí s mapkou města, které vás seznámí s historií a zajímavostmi daného místa a usnadní vám orientaci po městě. Pro příznivce tištěných materiálů je v informačním centru připraven turistický průvodce s plánkem okruhu (okruh v průvodci částečně vede po odlišné trase z důvodu přestěhování informačního centra).

Pokud však nemáte dostatek času na procházku městem, určitě nezapomeňte navštívit alespoň následující nejdůležitější místa, která charakterizují město Milevsko a patří mezi jedinečná místa v celé České republice: 

1. Muzeum milevských maškar – česká rarita

Muzeum milevských maškar je českým unikátem, neboť je jediným muzeem v České republice zaměřující se na dějiny zdejší národopisné tradice - masopustních průvodů. Toto muzeum je umístěno společně s Turistickým informačním centrem Milevsko v prostorách krásného secesního domu čp. 6 na náměstí E. Beneše. Návštěvníci se mohou těšit na kolekci tradičních masek až z časů první republiky, v malém kinosálu zhlédnou dokumentární záběry z masopustních průvodů a ve fotografickém koutku se nechají vyfotit ve vybrané replice maškarní masky. Pro děti je zde připravena výtvarná dílnička, kde si mohou vybarvit vlastní masku či omalovánky s maškarním tématem. K otevření muzea došlo dne 23. 2. 2017, a to v návaznosti na dlouholetou tradici maškarního průvodu v Milevsku. Město Milevsko totiž každoročně již od roku 1862 ožívá ruchem maškar, a tak jsou Milevské maškary nejstarší doloženou masopustní tradicí v jižních Čechách.  V roce 2016 se zde uskutečnil již 154. ročník tradičního masopustního průvodu a zároveň 1. ročník Festivalu maškar, na kterém byl překonán rekord v počtu masek – maškarního průvodu se zúčastnilo celkem 1248 masek. Milevské maškary jsou tedy v současnosti největším masopustním průvodem v České republice. Jedinečnost milevských maškar je zároveň v tom, že jde o městský masopustní průvod; podobná tradice v jiných lokalitách je v naprosté většině záležitostí vesnickou. Přijeďte do Milevska a nechte se vtáhnout do veselé maškarní nálady!

 

Kontakt:

Muzeum milevských maškar

Náměstí Edvarda Beneše č. 6/13, Milevsko 399 01

Telefon: 383 809 016

Email: info@muzeummilevskychmaskar.cz

Web: www.muzeummaskar.cz

Otevírací doba:

Květen - Září
Po zavřeno
Út - So 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00
Ne 13:00 - 17:00

Říjen - Duben
Po zavřeno
Út - Pá 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00
So 9:00 - 12:00
Ne zavřeno

Poslední prohlídky 30 min před zavírací dobou. Předem objednané hromadné skupiny si mohou domluvit i jiné hodiny prohlídek.

1. 2. Premonstrátský klášter Milevsko – románský klenot jižních Čech

Milevský klášter patří k nejhodnotnějším památkám v Čechách, které byly postaveny v románském slohu. Jedná se o nejstarší a nejrozsáhlejší klášter a zároveň jedinou  románskou baziliku jižních Čech. V rámci celé České republiky pak jde o jednu ze tří nejcennějších románských staveb. Klášter byl založen velmožem Jiřím z Milevska pravděpodobně roku 1187, avšak již od roku 1184 probíhaly přípravy na jeho založení. Krátce poté vznikla v blízkosti ves a později město Milevsko. První doložená zmínka o klášteru pochází z roku 1187, kdy byl jmenován jeho první opat Jarloch (Gerlachus), jenž je považován za jednoho z pokračovatelů Kosmovy kroniky. V dobách svého vzniku byl klášter považován za centrum duchovního, kulturního a hospodářského života v kraji a to i přesto, že musel v průběhu své existence čelit řadě dramatických situací. Klášter oplývá jedinečných geniem loci, díky němuž si návštěvníci mohou vychutnat nezapomenutelnou atmosféru tohoto místa. V současné době klášter slouží nejen církevním účelům, ale také se stává dějištěm řady kulturních akcí. Pro návštěvníky jsou zde zpřístupněny 2 zajímavé prohlídkové trasy (Sakrální stavby a Život bratří premonstrátů). V areálu kláštera sídlí děkanství, Milevské muzeum a farní charita. Od roku 2008 se milevský klášter může pyšnit titulem národní kulturní památka.

Kontakt:

Milevský klášter bratří premonstrátů
U Bažantnice 556
399 01 Milevsko

Telefon: +420 382 521 458, +420 736 209 344
E-mail: prohlidky@klastermilevsko.cz

Web: www.klastermilevsko.cz

Otvírací doba

duben, květen, červen, září a říjen:

pátek - neděle 10 - 17 hodin, jindy po dohodě.

červenec a srpen:

denně 10 - 17 hodin

O svátcích máme většinou otevřeno. Pro jistotu volejte 736 209 344.

V ostatních měsících roku jsou prohlídky možné na základě předem domluvené rezervace, dle provozních možností kláštera. Poslední prohlídka začíná v 16 hodin. Prohlídka prvního okruhu (bazilika Navštívení Panny Marie a kostel sv. Jiljí) není možná v době liturgických obřadů.

1. 3. Milevské muzeum – muzeum pro celou rodinu

Milevské muzeum je jedinečným místem, kde se snoubí historie, tradice i současnost. Muzeum se nachází na 2. nádvoří milevského kláštera a jeho suterén a přízemí nabízí ke zhlédnutí expozice, vztahující se k dějinám města a celého regionu. Mezi zajímavosti patří například dodnes fungující velké věžní hodiny z roku 1699 či americká dvacetilibrová puma, jediná nevybuchlá po americkém náletu na milevské nádraží v dubnu 1945. Jedna část expozice je také věnována siamským dvojčatům, srostlým sestrám Blažkovým, které se roku 1878 narodily nedaleko Milevska. První patro je pojato v duchu muzea pro celou rodinu, to znamená, že každý návštěvník bez rozdílu věku a pohlaví zde najde něco zajímavého. Pro pány je zde připraven „Vojenský sál“, kde jsou umístěny zbraně od gotiky až po vojenské opakovačky z doby první světové války. Další sál je nazván „Světnice naší babičky“ a zaujme spíše dámy. Návštěvnice muzea si zde mohou prohlédnout potřeby v domácnosti, které se v minulosti používaly. Zajímavostí expozice je milevský lidový kroj, zvaný kozácký. Poslední sál nese název „Loutkový salónek“, který svým zaměřením přiláká především děti. Hlavním prvkem této expozice je sbírka loutek různých velikostí z celého regionu, které při barevném osvětlení vytvářejí zajímavé efekty. Ve druhém patře muzea se nachází výstavní sál, ve kterém probíhají krátkodobé výstavy obrazů či historických předmětů, které odkazují na vybrané historické události. Již tradičně se zde také každoročně koná vánoční výstava betlémů.

Kontakt:

Milevské muzeum
Klášterní 557
399 01 Milevsko

Telefon: +420 382 521 093

Web: www.muzeumvmilevsku.cz

Otevírací doba

Po zavřeno
Út – Ne 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00
Poslední prohlídky 30 min před zavírací dobou. Předem objednané hromadné skupiny si mohou domluvit i jiné hodiny prohlídek. Muzeum uzavřeno: leden – únor

1. 4. Koupaliště Milevsko – vodní hrátky pro malé i velké

Milevské koupaliště je jedno z nejnovějších sportovišť v Milevsku, oficiálně bylo otevřeno v roce 2011. Koupaliště je provozováno od června do září a kapacita areálu je 800 osob. Koupaliště je určeno jak malým, tak i velkým návštěvníkům, neboť se zde nachází velký bazén (25 x 12 m), malý bazén (21,5 x 7,5 m) a ti nemenší se mohou vyřádit v brouzdališti o rozměrech 5 x 3 m. V areálu jsou dále k dispozici sociální zařízení, převlékárny, stánek s občerstvením, dětské hřiště a hřiště na beach voleybal.

Kontakt:

Sportovně relaxační areál a Víceúčelové vodní nádrže Milevsko

Petrovická ulice

399 01 Milevsko

Telefon: J. Kutálek – tel.: 382 525 025

Web: www.spos-milevsko.cz/vvn.html

Provozní doba:

Červen a září

· PO, ÚT, ČT a PÁ - 12:00 až 20:00 hodin

· Středa - 12:00 až 21:00 hodin

· Sobota - 10:00 až 20:00 hodin

· · Neděle - 10:00 až 21:00 hodin

Červenec a srpen

· PO, ÚT, ČT a PÁ - 10:00 až 21:00 hodin

· Středa - 10:00 až 22:00 hodin

· Sobota - 9:00 až 21:00 hodin

· N · Neděle - 9:00 až 22:00 hodin


Milevsko - severní brána Jižních Čech - Česká republika Jižní Čechy Zvíkov - pohled na hrad z Orlíku

Sdílet

Poslední články

Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!
Objevte okouzlující svět slovenských termálních lázní

Ubytování v této lokalitě

Zvíkovské Podhradí - Hotel Zvíkov