ČLÁNEK

HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO

Na Jihozápadě Maďarska poblíž Balatonu leží městečko Héviz. Nežije v něm ani pět tisíc obyvatel, zato se může chlubit v Evropě největším termálním jezerem. O jeho účincích se traduje, že jsou až zázračné. Blahodárně působí hlavně na nemoci pohybového ústrojí, vhodné je ale i pro ty, co chtějí na pár dnů vypnout.

Ať je léto, nebo zima, v nejznámějším maďarském termálním jezeru Héviz je pořád teplá voda. V horkých letních měsících její teplota dosahuje až 38 stupňů, v zimních neklesne pod 22 stupňů. Kdo by tedy čekal, že se v jezeře zchladí, ten se plete. Nicméně nemožnost osvěžení voda kompenzuje svými léčivými účinky. „Používá se na onemocnění pohybového aparátu včetně některých poúrazových a pooperačních stavů. Také je ale vhodná jako doplňková léčba chronických gynekologických a dermatologických onemocnění,“ popisuje vedoucí lékařka místních lázní Zsuzsanna Mándó. Naopak termální vodě by se měli vyhnout lidé s rakovinou, neléčeným vysokým tlakem, těhotné ženy a pobyt v ní se nedoporučuje ani dětem mladším 12 let. Na ty se však v lázních také myslí, mohou řádit v pro ně určeném bazénku. Hloubka jezera se pohybuje od 1,5 do 38 metrů. Největší je tam, kde vyvěrá desítky tisíc let starý minerální pramen. Voda se každé tři dny kompletně obmění. Před vstupem do lázní návštěvníky vítají sochy dvou cherubínů. Nejenže chrání jezero od všeho zlého, váže se k ní také legenda, že pokud kolem nich projde někdo, kdo nikdy nebyl zamilovaný, ožijí. Celodenní vstupenka stojí 4 500 forintů, což je v přepočtu 450 korun. Člověk by však neměl denně strávit ve vodě více než hodinu a i tu by si měl rozfázovat. Kolem je velký park, kde se dá v létě zabavit na posilovacím nářadí, hraním šachů nebo prostě jen opalováním. Přestávky mezi plaváním se dají vyplnit také bahenní koupelí nebo připlacením si za vstup do saun. Cena masáží začíná na 590 korun. „V ideálním případě by délka terapie měla trvat dva týdny,“ doporučuje Mandó. Jejich tradiční procedury nabízejí ve většině hotelů. Jet se tam dá i takzvaně „na křižek“. Tedy že léčbu zaplatí vaše zdravotní pojišťovna. Stejně jako v případě českých lázní její potřebnost musí schválit revizní lékař. Pojišťovna ale klientovi proplatí jen tolik, kolik by za stejnou léčbu dal v Česku.

Kde se ubytovat: Cca 15 minut od termálního jezera se nacházejí velmi příjemné Apartmány AAL Vendégház, které se pohybují i v nižší cenové relaci. Naopak tomu nedaleko od jezera je 17 hektarový park, kde uprostřed tohoto parku leží luxusní pětihvězdičkový hotel Lotus Therme, kde si můžete užít wellness služby. Mají zde i svou ordinaci lékařů (revmatolog a fyzioterapeut). Pár hotelů se nachází také v samotném centru města Héviz, které leží pár set metrů od jezera. I zde poznáte specifickou kulturu a zažijete nezapomenutelné okamžiky.

Kam na výlet: Jen několik minut autem vzdálené je jezero Balaton. Za návštěvu určitě stojí romantický zámek Festetíc nebo přímo v Hévizu místní trhy, kde je možné nakoupit domácí maďarské klobásy a sýry. Pěkná je i procházka kolem vinic až ke kostelíku ze 13. Století, kdy v zemi vládla dynastie Arpádovců. Chybou by bylo neochutnat místní víno. Tato část Maďarska je známou vinařskou oblastí. Kromě toho, že vyrábí víno dobré, je i dost levné. Vůbec cenově je Héviz velmi přijatelný. Cesta sem trvá z Prahy autem zhruba šest hodin, z Brna o dvě méně.

HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně vstup do vody 2
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně venkovní jezero
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně vstup do vody
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz pohled na venkovní bazény 2
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz pohled na venkovní bazény
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně v zimě 2
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lekníny
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně terasa nad vodou
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně terasa s lehátky
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně cesta k vodě
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz plavání
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně letecký pohled
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz lázně bahenní zábaly 2
HÉVIZ – VĚČNĚ TEPLÉ A LÉČIVÉ JEZERO - Maďarsko Hévíz jezero

Sdílet

Poslední články

Májové lásky: nejromantičtější výlety po Česku
Výlety za velikonočními tradicemi v Česku
Relax pro tělo i duši: užijte si zimu v termálech!
Tipy na české a slovenské hotely se skipasem v ceně
Kouzlo maďarských Vánoc: užijte si tradiční adventní trhy!
Objevte okouzlující svět slovenských termálních lázní

Ubytování v této lokalitě

Apartmány AAL VENDÉGHÁZ
Apartmány FISLI
Hévíz - Hotel Erzsébet
Hévíz - Hotel Európa Fit
Hévíz - Hotel Lotus Therme
Hévíz - hotel SANTE
Hotel DANUBIUS HEALTH SPA RESORT HÉVÍZ Superior